Међународни курс за војне посматраче Уједињених нација

Понедељак, 6.9.2021 | Обука
У организацији Центра за мировне операције, данас је у бази „Југ“ код Бујановца отпочела реализација међународног курса за војне посматраче Уједињених нација.

Циљ тронедељног курса је оспособљавање полазника за рад на дужностима војних посматрача у мировним операцијама у складу са процедурама и стандардима Уједињених нација. Полазници су официри Војске Србије и припадници оружаних снага Бангладеша, Буркине Фасо, Египта, Казахстана, Кеније, Малавија, Намибије, Немачке, Пакистана, Перуа, Словеније и Чешке.

Наставу реализује инструкторски тим Центра за мировне операције уз подршку команди оперативних састава Војске Србије и ангажовање гостујућих предавача из Министарства одбране и Генералштаба Војске Србије и инструктора из партнерских центара за обуку из Аустрије, Босне и Херцеговине, Грчке и Мађарске.

Ово је седми пут да се Курс за војне посматраче Уједињених нација реализује у Републици Србији. Дугогодишња успешна реализација курса, за чије је извођење Центар за мировне операције сертификован од стране Интегрисане службе за обуку Уједињених нација, представља потврду квалитета обуке у Војсци Србије за учешће у мултинационалним операцијама.

Повезане вести