Међународни курс напредне прве помоћи

Четвртак, 28.9.2023 | Међународна сарадња
У Центру за обуку логистике у Нишу у току је међународни курс напредне прве помоћи за припаднике страних оружаних снага.

Курс похађају лекари, болничари и медицински техничари из Азербејџана, Алжира, Аустрије, Босне и Херцеговине, Грчке и Црне Горе који се на својим сталним дужностима примарно не баве ургентним медицинским збрињавањем. 

Током вишенедељне обуке у специјализованим кабинетима и на терену, полазници сe теоретски и практично оспособљавају за збрињавање повређених на месту несреће у мирнодопским и ратним условима, као и у случају елементарних непогода.

Обуку реализују инструктори из Чете за обуку санитетске службе из састава Центра, у сарадњи са лекарима-специјалистима из Војне болнице Ниш. Програмом су обухваћени садржаји из области примарне медицинске заштите од почетне процене, преко тријаже, извлачења повређеног у безбедну зону, прегледа пацијента по контролној листи и указивања прве помоћи, до евакуације копненим и ваздушним путем.

Реализација овог курса као и других облика усавршавања за припаднике логистичких служби страних оружаних снага у Центру за обуку логистике представља потврду квалитета инструкторског кадра и обуке у јединицама Војске Србије и доприноси јачању билатералних односа са партнерским државама.

Повезане вести