Специјалистичка обука војника у Центру за обуку копнене војске

Понедељак, 30.1.2023 | Обука
У Центру за обуку копнене војске у Пожаревцу у току је специјалистичка обука војника који су служење војног рока започели у децембру прошле године.

Војници се у овом центру Команде за обуку оспособљавају за више различитих специјалности родова пешадије, артиљерије и оклопних јединица.

Током шестонедељне обуке на полигонима у касарни „Генерал Павле Јуришић Штурм“ и потом у теренским условима ван мирнодопске локације они стичу знања и вештине за употребу личног и колективног наоружања и минско-експлозивних средстава и увежбавају тактичке радње и поступке у нападу и одбрани, како би, у складу са својим специјалностима, били оспособљени за обављање одговарајућих војничких дужности у оквиру својих родова. Тежиште у овој фази обуке је на оспособљавању за борбену употребу минобацача, артиљеријских система „нора“ и „огањ“, тенкова М-84 и борбених возила пешадије М-80А, и припреми за програмска гађања која их очекују у наредном периоду.

Специјалистичка обука ове генерације војника завршава се крајем фебруара провером оспособљености за извршавање индивидуалних задатака, након чега следи колективна обука и активно укључивање у живот и рад јединица Војске Србије до завршетка служења војног рока.

Повезане вести