Обука борбених тимова 72. бригаде за специјалне операције

Четвртак, 23.2.2023 | Обука
У оквиру редовног оспособљавања у зимском периоду, припадници 72. бригаде за специјалне операције ове недеље су реализовали разноврсне садржаје тактичке обуке за извођење специјалних дејстава на копну, води и под водом.

За потребе обуке, борбени тимови батаљона за специјалне операције „Грифони“ и „Соколови“ из састава ове бригаде су десантирани хеликоптерима Ратног ваздухопловства и ПВО на удаљене локације, где су у складу са својом наменом решавали тактичке и ватрене задатке.

По посебно разрађеним сценаријима, припадници специјалних снага су, током вишедневних активности на непознатом, заснеженом и залеђеном терену, увежбавали тактичке радње извиђачких органа са борбом у сусрету, извођење препадних дејстава, диверзија и заседа, евакуацију ваздушним путем, те савлађивање водених препрека. Реализована су и бројна програмска бојева гађања из личног наоружања, на којима је потврђен врхунски ниво ватрене оспособљености борбених тимова, а део јединице је увежбавао и извођење борбених дејстава на води и под водом.

Реализована обука део је комплексног система обучавања у 72. бригади за специјалне операције које се изводи током целе године, у свим тактичким, временским и земљишним условима, чиме се обезбеђује врхунска оспособљеност, физичка припремљеност и ментална снага војника и старешина, те висок ниво борбене готовости ове елитне јединице Војске Србије.

Повезане вести