Обука на дигитализованом систему „огањ“

Среда, 17.8.2022 | Обука
На полигонима у касарни „Бошко Палковљевић Пинки“ у Сремској Митровици реализује се редовна обука професионалног састава јединице Прве бригаде копнене војске наоружане дигитализованим самоходним вишецевним лансерима ракета 128 мм М-17 „огањ“.

Обука, која се у циклусима изводи током целе године, реализује се ради одржавања и унапређења оспособљености за борбену употребу овог модернизованог артиљеријског система и пружање ватрене подршке јединицама Копнене војске. 

У овом периоду, припадници јединице реализују различите садржаје тактичке обуке који обухватају увежбавање послуга за поседање ватреног положаја, откривање циљева, прорачун почетних елемената за гађање, коректуру ватре и припремају се за реализацију вежбовних активности на терену и бојевих артиљеријских гађања. На обуци учествују и војници на служењу војног рока генерације „март 2022”, који се оспособљавају за извршавање колективних задатака кроз тромесечни програм специјалистичке обуке у овој артиљеријској јединици. 

Модернизацијом самоходног вишецевног лансера ракета „огањ” значајно су повећане ватрене могућности артиљеријских јединица Војске Србије за остваривање изненадне и концентрисане артиљеријске ватре по циљевима великих размера, а тиме и укупне способности ових састава за брзо и ефикасно извршавање наменских задатака током извођења борбених операција.

Повезане вести