Обележена годишњица потонућа брода Драва

Четвртак, 12.4.2018 | Култура и традиција

Припадници Речне флотиле обележили су данас седамдесет седму годишњицу херојског отпора фашистичком агресору и потонућа брода Југословенске краљевске морнарице Драва са целокупном посадом.

Припадници Речне флотиле обележили су данас седамдесет седму годишњицу херојског отпора фашистичком агресору и потонућа брода Југословенске краљевске морнарице Драва са целокупном посадом, на челу са командантом официром Краљевске морнарице поручником бојног брода прве класе Александром Берићем.

Уз звуке бродских сирена са брода Шабац и почасни поздрав бродске страже, на  позицији потонућа, командант Речне флотиле капетан бојног Андрија Андрић и унуке прослављеног команданта Берића, Александра и Биљана, спустили су венац у воду.
 
Са палубе брода помен команданту и морнарима монитора одржао је капетан Селимир Вагић војни свештеник Речне флотиле уз саслужење капетана Ђорђа Стојисављевића, војног свештеника Прве бригаде копнене војске, а о супротстављању посаде брода далеко надмоћнијем агресору и часном жртвовању, када је 12. априла 1941. године на 1287. пловном километру реке Дунав Александар Берић, командант монитора, заједно је са својим бродом и 78 чланова посаде потонуо на дно Дунава, присутнима је говорио поручник фрегате Драган Спасојевић.

– Своју командантску дужност извршио је часно, бранећи слободу своје земље и официрску част испуњавајући положену заклетву. Завет да брод неће предати непријатељу у руке испунио је до самог краја, и поздрављајући ратну заставу у ставу мирно потонуо са својим бродом – рекао је Спасојевић. 

– Овај догађај који се збио пре седамдесет седам година представља озбиљну историју ове земље на коју она треба да буде јако поносна, зато и мислим да он треба да буде обележаван и памћен. Припадници Речне флотиле то раде на најдивнији и најсвечанији могући начин – речи су Александре, једне од Берићевих унука.

Повезане вести