Обилазак Војногеографског института

Четвртак, 18.2.2021 | Из јединица
Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић, у пратњи начелника Управе за обавештајно-извиђачке послове (Ј-2) Генералштаба Војске Србије бригадног генерала Мирољуба Чупића, обишао је данас Војногеографски институт – „Генерал Стеван Бошковић“.

— У Војногеографском институту, који баштини једну изузетну традицију, данас сам имао сам прилике да видим шта је будућност ове изузетне установе. Људи који овде раде овде имају визију како да на најбољи могући начин у наредном периоду, као што су и до сада, буду снажна подршка Војсци Србије, али и како да њихови производи буду у најбољем интересу за Републику Србију и њене грађане — рекао је министар Стефановић.

Дата центар Војногеографског института је намењен за стварање одрживог система за чување, дистрибуцију и складиштење података које производи Војногеографски институт, а како министар Стефановић истиче, приоритетни корисник тих података је Министарство одбране, односно јединице Војске Србије.

— Дата центар који је данас свечано пуштен у рад пружиће могућност да се на њега похране сви подаци, све мапе и сви они детаљи које наши картографи и геодете израде током целе године. Очекујемо да ћемо у наредних четири, пет година имати мапирану читаву Србију, да ће читава Србија добити детаљне приказе и мапе који ће фактички онда моћи и комерцијално да се користе — истакао је министар Стефановић.

Министар одбране нагласио и да се разматра како даљим инвестицијама додатно модернизује рад Војногеографског института, како би наставио да буде у корак са савременим светом, али и како обновити људске ресурсе Института што пријемом новог кадра, што школовањем кадета на Војној академији.

На крају посете, министар Стефановић је честитао запосленима Војногеографског института – „Генерал Стеван Бошковић“ на значајним успесима које су постигли и што својим радом помажу да наши војници буду ефикаснији и своје задатке извршавају на најбољи могући начин.

Повезане вести