Председник Вучић обишао новонабављенa средства наоружања и војне опреме за Војску Србије

Четвртак, 23.11.2023 | Из јединица
Врховни командант Војске Србије и председник Републике Александар Вучић обишао је данас новонабављенa средства наоружања и војне опреме за Војску Србије на војном аеродрому „Пуковник-пилот Миленко Павловић“ у Батајници. 

Обиласку су присуствовали министар одбране Милош Вучевић и заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Желимир Глишовић.

Председник Вучић је рекао да смо ретко у нашој историји, у једном дану, могли да покажемо оволико нових средстава.

– Купили смо 22 радара, а то деценијама Србија и Југославија нису купиле. Приказана су и два нова шпанска транспортна авиона CASA, а важно је да истакнем да могу да превезу 70 војника или 48 падобранаца под пуном падобранском опремом и да захваљујући двема рампама са стране могу много брже да искоче на борбену површину по потреби. Ови авиони у значајној мери побољшавају наше транспортне капацитете и за међународне мисије и у земљи, јер је реч о модерним и веома добрим авионима – рекао је председник Србије и захвалио шпанским и француским пријатељима и партнерима на сарадњи.

Он је истакао да је данас представљен и нови немачки хеликоптер Х-145, за који се сматра да је „тиши, а бољи него претходни“. Према речима председника Србије, до септембра следеће године још 10 таквих хеликоптера треба да стигне.

– Данас сте могли да видите и наше модернизоване авионе „ласта“ и „орао“, а приказали смо и 11 Ми-35 хеликоптера. Њих шест ће у првој фази бити модернизовано до краја јануара, а до краја лета још преосталих пет, потом следи друга фаза модернизације. То је огромно појачање за Војску Србије и наставићемо тако. Градићемо хангаре, јер раније су авиони стајали напољу и били изложени корозији. Хвала свим партнерима што смо могли да оснажимо капацитете Војске Србије, бићемо истрајни у томе, без обзира на покушаје дискредитације и нападе који долазе од оних који не воле снажну Србију – рекао је председник Вучић.

Председник Србије захвалио је народу наше земље који је „увек био уз своју војску, који је желео да види снажнију војску“. Како је истакао, наредних година ће бити уложено више него ове године, а ова је, према речима председника Вучића, била рекордна у историји Србије по питању улагања у нашу земљу и нашу војску.

Председник Републике говорио је и о додатном пријему војника, посебно у специјалне јединице и осврнуо се на висока примања припадника тих јединица те изразио наду да ће „то бити привлачно за све који воле војску, који су родољубиво оријентисани и који желе пристојно да живе служећи својој отаџбини“.

Током обиласка, председнику Вучићу помоћник министра за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић и командант Ратног ваздухопловства и ПВО генерал-потпуковник Душко Жарковић представили су пројекте опремања РВ и ПВО новонабављеним средствима наоружања и војне опреме. На тактичко-техничком збору у Батајници били су изложени хеликоптери Ми-35П и Х-145М, модернизовани авиони “орао”, транспортни авиони CASA C-295 и авиони „ласта“.

Повезане вести