Обилазак обуке извиђачких јединица

Уторак, 24.9.2019 | Обука

Министар одбране Александар Вулин, у пратњи команданта Копнене војске генерал-потпуковника Милосава Симовића, обишао је данас припаднике извиђачких јединица Копнене војске који се налазе на обуци у околини Ковиља.

Том приликом је потврдио да се припадници Војске Србије свакодневно обучавају и припремају за испуњавање свих постављених задатака.
 
— Сви припадници Војске Србије морају да прођу веома ригорозну обуку, особито наше посебне јединице какви су извиђачи. Они имају нову опрему, али и нешто боље материјалне услове него остатак војске, јер њихови задаци и обавезе превазилазе оно што раде остали. Сви припадници наше војске се непрекидно обучавају, и Војска Србије сваког дана спроводи неку од обука и води неке од програма којима се припадници оспособљавају за испуњавање задатака, рекао је министар одбране.
 
Он је још једном потврдио да је Војска Србије гарант мира, независности и нашег начина живота, али и нашег права да будемо слободни.
 
— Војска  Србије ће и у наредном периоду још више улагати у обуку, повећавати број дана које проводи у обуци, и обезбеђивати нову, најсавременију опрему и боље материјалне услове за своје припаднике, али ће увек и изнад свега, обезбедити мир и сигурност за све грађане Републике Србије, закључио је министар одбране Александар Вулин.
 
Потпуковник Ненад Булатовић из Команде Копнене војске, информисао је министра одбране о току и достигнутом нивоу обуке извиђачких јединица у посебним условима лети, која се одвија од 16. до 25. септембра. Према његовим речима, обука обухвата припаднике извиђачких јединица Војске Србије који до сада нису имали прилике да је прођу или су на њој били само једном.
 
Током данашњег обиласка, министру Вулину, на неколико радних тачака, представљен је део обуке извиђача, пре свега начин савлађивања водених препрека формацијским и приручним средствима, дејство извиђача из заседе у позадини непријатеља, као и начин припреме разноврсне хране у природи.
 
Исхрана у природи је саставни део обуке, током које се извиђачи оспособљавају да користе биљни и животињски потенцијал природе као основни извор хране.

Потпоручник Игор Ђорђевић из Четврте бригаде копнене војске, чији је задатак био да, како истиче, заједно са искусним старешинама, обучи војнике планираним вештинама, каже да је обука веома занимљива.
 
— То се може видети и на лицима младих војника, који су изузетно мотивисани и очигледно воле свој посао.

Повезане вести