Обука Батаљона за специјалне операције „Грифони“

Петак, 2.7.2021 | Обука
Припадници Батаљона за специјалне операције „Грифони“ из састава 72. бригаде за специјалне операције реализују кондициону обуку за реализацију наменских задатака.

Реч је о напредној обуци специјалних јединица лети у верању, роњењу и самосталној исхрани у природи, којом се одржавају и унапређују способности за реализацију задатака у свим земљишним и метеоролошким условима.

На обуци у верању припадници јединице усавршавају технике кретања и верања у планини, прелаз преко водених препрека и спасавање повређених на тешко проходном терену. Током обуке у роњењу увежбава се реализација задатака под водом на дубинама до 40 метара, док се у оквиру самосталне исхране у природи „грифони“ оспособљавају за преживљавање у условима када је редовно снабдевање храном отежано или онемогућено.

Велики број сложених задатака и разноликост дејстава које изводи 72. бригада за специјалне операције захтева од њених припадника високу физичку спремност и менталну снагу, због чега се у јединици свакодневно одвија интензивна обука ради очувања и унапређења способности за извођење специјалних операција и дејстава у свим земљишним, метеоролошким и борбеним условима.

Повезане вести