Обележени Дан Центра за мировне операције и 20 година учешћа Војске Србије у мултинационалним операцијама

Четвртак, 17.11.2022 | Култура и традиција
Свечаност поводом обележавања Дана Центра за мировне операције Оперативне управе Генералштаба и две деценије учешћа Војске Србије у мултинационалним операцијама одржана је вечерас у Дому Гарде на Топчидеру. Свечаности су присуствовали потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

Честитајући празник, министар Вучевић је истакао да је сигуран да ће Генералштаб, на челу са генералом Мојсиловићем и свим старешинама, урадити све оно што је до Војске Србије да наши најспособнији војници иду у мултинационалне операције, како би помогли онима којима је помоћ потребна.

— У име Министарства одбране, свима вама који сте представљали Србију, радили на очувању мира у свим крајевима света где је наша војска била ангажована, честитам јубилеј — две деценије од повратка наше војске у тај формат војних мисија и, вама госпођо пуковниче, начелниче Центра за мировне операције, честитам јубилеј са надом да ћете ви и ваши сарадници и даље успешно вршити припреме свих храбрих људи који су одлучили да дају део себе, свог живота, а понекад, дају и своје животе да би чували мир, да би сачували животе неких људи на удаљеним просторима од нас, али људи који исто тако заслужују да живе мирно — рекао је министар Вучевић.

Поводом празника Центра за мировне операције, министар Вучевић уручио је Плакету Министарства одбране начелнику Центра за мировне операције пуковнику др Мирјани Миленковић.

Вечерас је представљена и монографија „20 година учешћа Војске Србије у мултинационалним операцијама“, премијерно је приказан документарни филм „Учешће Војске Србије у мултинационалним операцијама“, а свечаност је оплеменио богат културно-уметнички програм.

Обележавању празника су присуствовали и министар за европске интеграције др Тања Мишчевић, шеф Делегације Европске уније у Републици Србији Емануеле Жиофре, чланови Колегијума министра одбране и Колегијума начелника Генералштаба, чланови породице трагично настрадалог потпуковника Дејана Станојевића, представници војно-дипломатског кора, ветерани, некадашњи припадници и начелници Центра, кадети Војне академије, као и представници институција Републике Србије.

Дан Центра за мировне операције обележава се у знак сећања на 17. новембар 1956. године када је претходница Југословенске војске, коју су чинила 44 припадника, ступила на тло Синаја, десет дана након што је Резолуцијом Генералне скупштине УН успостављена мисија УНЕФ. Том мировном операцијом започело је учешће југословенских снага у мировним мисијама.

Повезане вести