Вежба подржана рачунарским симулацијама „Одговор 2023“

Уторак, 16.5.2023 | Обука
У центру Војске Србије за обуку путем симулација ове недеље се реализује командно-штабна вежба „Одговор 2023“, на којој команде и јединице војске и полиције увежбавају извођење операција.

На вежби учествују представници Генералштаба, команди оперативних састава и специјалних снага Војске Србије, хеликоптерске и специјалних јединица Министарства унутрашњих послова. Руководилац вежбе је заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Петар Цветковић.

Реч је о до сада по броју учесника највећој националној вежби подржаној рачунарским симулацијама, чији концепт подржава припрему и извођење здружене тактичке вежбе војске и полиције са бојевим гађањем која ће се, крајем маја и почетком јуна, одржати на више локација у Републици Србији.

Током овонедељних активности, у условима симулираног окружења, проверава се оспособљеност вежбајућих команди Војске Србије за планирање и извођење операција, уз свакодневну анализу квалитета штабног рада и донетих одлука на свим нивоима командовања. Акценат је на увежбавању команди за штабни рад у процесу доношења војних одлука, успостављање садејства и сарадње, те командовање и контролу снага у зони операције.

Вежбе подржане рачунарским симулацијама представљају важан облик практичне обуке команди у Војсци Србије. Овакве вежбе пружају прилику штабним официрима и командама јединица да, уз минималан утрошак материјалних ресурса, унапреде оспособљеност за планирање и извођење борбених операција.

Повезане вести