Пријем поводом празника авијације и санитетске службе

Понедељак, 27.7.2020 | Култура и традиција
Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић примио је данас делегације рода авијације и санитетске службе поводом њихових предстојећих празника.

Честитајући празник припадницима рода авијације, начелник Генералштаба је изразио уверење да ће опремање рода савременим борбеним средствима и најаве нових улагања бити подстрек да са још већом посвећеношћу реализују све задатке и јачају оперативне способности својих јединица.

Припадницима санитетске службе начелник Генералштаба је одао признање за изузетне резултате у борби против новог коронавируса, додајући да су својим ангажовањем положили испит поверења и стручности и оправдали углед који уживају у друштву.

Делегацију рода авијације је предводио заменик команданта Ратног ваздухопловства и ПВО бригадни генерал Жељко Билић, а делегацију санитетске службе — начелник Управе за војно здравство генерал-мајор Угљеша Јовичић.

Дан авијације се у Војсци Србије слави 2. августа, у спомен на дан када је, 1893. године, издато наређење краља Александра I Обреновића којим је предвиђено да се у свакој дивизији образују ваздухопловна одељења, прве ваздухопловне јединице у српској војсци. 

Дан санитетске службе се у Војсци Србије слави 30. јула, у спомен на дан када је, 1839. године, постављен први штабни доктор (по садашњој терминологији начелник санитета), што је први званични документ о раду војне санитетске службе.

Повезане вести