Вежба „Теја 2017“ у Центру за обуку путем симулација

Четвртак, 27.4.2017 | Обука

У Центру за обуку путем симулација, у београдској касарни „Бањица 2“ у току је петодневна тростепена, једнострана командно-штабна вежба, подржана рачунарским симулацијама „Теја 2017“.

Реч је о првој вежби оваквог типа на којој учествују полазници 60. класе Генералштабног и 63. Командно-штабног усавршавања.

По речима руководиоца вежбе, пуковника Зорана Кнежевића, активност је специфична и због тога што су официри формирали команду привременог састава, наменски, искључиво у сврху обучавања. 

– Команда функционише као стварна, увежбана и задејствована, као да живи и ради већ дуже време, рекао је пуковник Кнежевић и додао да се све одвија према предвиђеном плану и веома успешно.

Планирање вежбе, која је тростепена јер се вежбају три нивоа команди, започело је у октобру прошле године, а учесници су, осим припадника Војске Србије, и представници Жандармерије и Црвеног крста.

– Осим Центра за обуку путем симулација, вежбу је подржала и Копнена војска, коју представља 40 официра и подофицира, рачунарских оператера, који по одлукама командира и команданата воде јединице. Ту су и наставници из Школе националне одбране, деканата Војне академије, катедре оператике, која је и планирала активност, катедри тактике, менаџмента и логистике – каже пуковник Јадранко Јукић, руководилац тима за контролу и анализу који веома успешно оцењује досадашњи ток вежбе. 

Повезане вести