Дан војних ветерана

Понедељак, 4.12.2023 | Култура и традиција
У командама, јединицама и установама Војске Србије данас је низом комеморативних активности обележен 4. децембар — Дан војних ветерана, у знак поштовања и сећања на ратнике који су се борили за слободу отаџбине.

Свечана академија тим поводом одржана је у Дому Гарде, уз присуство министра одбране Милоша Вучевића и начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића, њихових колегијума, представника државних институција, ветеранских удружења, верских заједница и војно-дипломатског кора, војних ветерана и бројних високих званица. 

У оквиру обележавања празника, делегације Министарства одбране и Војске Србије су у више градова и општина положиле венце и цвеће крај спомен-обележја старешинама и војницима страдалим у ослободилачким и одбрамбеним ратовима и учествовале у комеморативним свечаностима на локалном нивоу.

Дан војних ветерана обележава се у спомен на датум када је 1912. године потписано примирје у Првом балканском рату и када је 400.000 бораца Војске Краљевине Србије добило звање „стари ратник“, односно војни ветеран.

Повезане вести