Министар Вулин и генерал Равков присуствовали увежбавањима у оквиру вежбе „Словенско братство 2019“

Уторак, 18.6.2019 | Обука

Министар одбране Александар Вулин и министар одбране Републике Белорусије генерал-потпуковник Андреј Равков, у пратњи начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића, присуствовали су данас сегментима увежбавања у оквиру вежбе „Словенско братство 2019“ у рејону војног комплекса „Орешац“.

Министар Вулин је, након изведених приказа, истакао да све припреме за вежбу „Словенско братство 2019“ иду како треба и изразио задовољство што је са генералом Равковим био у прилици да се увери да су јединице веома обучене, мотивисане и компатибилне.

– Војска Србије је у стању да покаже и да научи мого веће армије од себе ономе што је њу научило наше богато ратно и војничко искуство. Све што смо овде видели је свакодневни рад наших јединица и показујемо оно што би наше јединице управо радиле. Могли сте да видите Специјалну бригаду и Речну флотилу, да свако ради свој посао и можемо да кажемо да су колеге из Белорусије веома задовољни оним што су видели, а сигуран сам и да представници Руске Федерације изражавају исто задовољство – нагласио је министар Вулин.

Војска Србије, истакао је министар одбране, је војска која уме да ради и која има обучене и високо мотивисане људе.

– Припадници Војске показали су данас и део нове опреме са којом располажу, као и да су у стању да уче од других, али и да науче друге – закључио је министар Вулин.

Министар Вулин и генерал Равков присуствовали су сегментима тактичког увежбавања и тимском бојевом гађању на стрелишту „Орешац“, као и приказу увежбавања савлађивања водених препрека и десантирања преко реке Дунав на каналу „Дунав–Тиса–Дунав“.

Говорећи о приказаним сегментима увежбавања, командант 72. извиђачко-диверзантског батаљона Специјалне бригаде Војске Србије потпуковник Драган Кужет истакао је да је у оквиру припрема, уз гађање, приказан и десант људства и технике преко реке Дунав, што је један од основних задатака на самој вежби.

– Увежбавање је обимно, а донекле и компликовано, јер у овом сегменту треба да се споје људство и техника, како из састава мултинационалних снага које врше увежбавање, тако и са техником из састава Речне флотиле која врши обезбеђење и превоз технике и људства на другу страну обале – нагласио је потпуковник Кужет и додао да су након овога припадници мултинационалних снага у потпуности спремни за даље увежбавање неопходно за реализацију вежбе „Словенско братство“

На мултинационалној тактичкој вежби са бојевим гађањем „Словенско братство 2019“, која се изводи по теми „Мултинационалне снаге у противтерористичкој операцији” учествује више од 750 припадника Војске Србије, Оружаних снага Руске Федерације и Оружаних снага Републике Белорусије.

Специјална бригада Војске Србије трећи пут је домаћин трилатералне мултинационалне вежбе „Словенско братство 2019“, која се изводи од 14. до 27. јуна 2019. године на аеродрому „Ковин“ и војним комплексима „Орешац“ и „Пескови”.

Данашњим приказима присуствовали су и помоћник министра за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић, начелник Управе за планирање и развој Генералштаба Војске Србије бригадни генерал Милан Поповић, командант Специјалне бригаде Војске Србије бригадни генерал Мирослав Талијан и начелник Управе за међународну војну сарадњу пуковник Милан Ранковић.

Повезане вести