Пријем поводом Дана Војске Србије

Четвртак, 20.4.2023 | Актуелности
Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић приредили су вечерас, поводом 23. априла - Дана Војске Србије, пријем у Дому Гарде на Топчидеру.
 
Свечаности су присуствовали изасланик председника Републике Србије и врховног команданта Војске Србије генерални секретар председника Републике Сузана Пауновић, чланови Владе Републике Србије, представници Народне скупштине, БИА и МУП-а, цркава и верских заједница, дипломатског и војнодипломатског кора у нашој земљи, представници Министарства одбране и Војске Србије, културног и јавног живота и многобројни гости.
 
Министар Вучевић, обраћајући се окупљенима, истакао је да му је част да вечерас поздрави све у име Министарства одбране, Војске Србије и своје лично, поводом Дана Војске Србије.
 
— Настављајући традицију дужу од два века, 23. април изабран је за највећи војни празник у знак сећања на Таковски устанак, који представља преломни историјски догађаји из савремене српске историје. Од тог дана из народних устаника српских изникла је армија која ће у надолазећим временима извршити свети завет ослобођења свих наших сународника и осталих народа који беху под туђинском влашћу. Та армија гвоздене дисциплине и несаломивог духа представљала је један од кључних фактора у остваривању циља очувања националног идентитета и континуитета државности српског народа и његове војске. Њихова основна мисао беше вера у ослобођење Србије — истакао је министар Вучевић.
 
Према његовим речима, историја наша учи нас поукама и лекцијама кроз које је наш народ током свој бурне и славне историје пролазио, додајући да је основа очувања државне слободе јака и добро организована војска, али и државничка мудрост какву је имао велики Књаз, наш Милош Обреновић.
 
— Започели смо ову годину бројним планираним активностима и намера нам је да у реализацији истих будемо још успешнији него у претходној. Показатељ да смо на добром путу су нам највише сами грађани, а посебно млади људи који све више исказују интересовање према нашој војсци. У том смислу, поклањамо нашим грађанима и велики приказ способности Војске Србије „Гранит 2023“, који ће бити одржан 22. априла на аеродрому „Пуковник пилот Миленко Павловић“ у Батајници. Пред Војском Србије су у наредном периоду важни задаци - спровођење пројекта за образовање специјалних снага јачине до 5.000 људи, организација и реализација велике здружено-тактичке вежбе са бојевим гађањем током јуна ове године, војна парада посвећена Дану победе у Првом светском рату, учешће припадника Војске Србије и  Министарства одбране у мировним операцијама и мисијама, али и многе друге активности које свакодневно спроводимо на јачању система одбране у свим аспектима — истакао је министар Вучевић.
 
Он је нагласио да уз свесрдну помоћ државе, на челу са председником Републике и врховним командантом Војске Србије Александром Вучићем, Војска Србије обогаћена је и оснажена, како материјалним, тако и људским ресурсима што је у многоме допринело побољшању статуса њених припадника.
 
— Данас наша војска располаже до скора незамисливим борбеним средствима и тај процес опремања се континуирано наставља. Враћамо углед у друштву који је кроз историју красио нашег официра, подофицира и војника. Данас наша држава иде својим путем, независним, путем економског, привредног, технолошког и свеукупног друштвеног опоравка и напретка, путем неутралности и путем мира. То је пут на којем поштујемо све државе и народе, али поштујемо и сами себе, своју историју, своју славу, своје претке, своје јунаке, своје научнике, своје спортисте, своје људе, своју децу, децу Србије. То су наше вредности и наш завет отаџбини и роду — указао је министар Вучевић.
 
Богата традиција коју негујемо је непроцењиво благо наше земље, поручио је министар Вучевић, исказујући посебну захвалност ветеранима који кроз активности својих удружења, заједно са Министарством одбране и Војском Србије дају немерљив допринос очувању сећања на нека прошла времена, не дозвољавајући да заборав однесе подвиге палих јунака који су најсветији пример пожртвовања и љубави према отаџбини.
 
— Ми се данас не стидимо наших хероја, него се сећамо и надахњујемо њиховим делима. Као што је давно песник спевао – „шта би народ учило витештву да његових мученика није“. На данашњи дан никога не желимо да заборавимо, ко год је дао допринос нашој војсци, свима нек је неизмерно хвала. Наша Војска, то је наш народ, наши хероји и витезови, наша Војска, то је наша отаџбина Србија. Снажићемо и снажимо нашу Војску, не са намером да некоме претимо јер то никада нисмо радили, већ да пошаљемо поруку да знамо да сачувамо оно што је наше. И чуваћемо и сачуваћемо нашу Србију, то је најлепши и најсветији задатак који смо као људи и као патриоте могли да добијемо – да будемо на услузи одбрани отаџбине и народа нашег — поручио је министар Вучевић.
 
Министар одбране је, такође, захвалио и на несебичној подршци државним органима, институцијама и свим појединцима и организацијама који су помагали и помажу Војску Србије.
 
— Србијо, срећан ти Дан Војске, живела Војска Србије, узданица нашег народа и живела у вечност наша отаџбина Србија! — поручио је министар Вучевић.
 
Војска Србије празнује 23. април као свој празник у знак сећања на дан када је, на Цвети 1815. године, донета одлука о подизању Другог српског устанка за ослобођење Србије од Османског царства, што је касније омогућило стварање модерне српске државе.

Повезане вести