Замена контингента Војске Србије у мировној операцији УН у ЦАР

Среда, 1.12.2021 | Мултинационалне операције
Припадници Војске Србије који су од марта ове године били ангажовани у мировној операцији Уједињених нација у Централноафричкој Републици вратили су се у земљу, након предаје дужности новом контингенту Војске Србије. 

У претходних девет месеци, контингент Војске Србије, у чијем саставу је војна болница нивоа 2+, био је задужен за прву и другу линију здравствене заштите особља Уједињених нација, хитне хируршке и друге интервенције, основну стоматолошку заштиту, као и евакуацију повређених.

У сложеним безбедносним и епидемиолошким условима у зони операције, припадници Војске Србије успешно су реализовали све постављене задатке и тако на прави начин репрезентовали Војску Србије и Републику Србију.

Мировна операција Уједињених нација у Централноафричкој Републици успостављена је резолуцијом Савета безбедности од 10. априла 2014. године. Република Србија je исте године упутила медицинско и немедицинско особље за војну болницу у престоници Бангију, а тренутно је у овој операцији ангажован 12. контингент Војске Србије.

Повезане вести