Обука на савременим системима за противваздухопловну борбу

Среда, 19.7.2023 | Обука
Припадници артиљеријско-ракетних јединица Војске Србије за противваздухопловна дејства реализују, на полигону „Пасуљанске ливаде“, интензивну обуку и бојева гађања циљева на земљи и у ваздушном простору из новоуведених  и модернизованих система ПВО малог домета.

Општи циљ је оспособљавање појединаца, борбених послуга и инструктора за руковање, основно одржавање, извршење гађања и реализацију обуке на савременим системима који ће допринети ефикаснијем вођењу противваздухопловне борбе.

Обука се реализује на системима „пасарс“, „пасарс С-2М“ и „НТВ-ЦУ“ са ракетама „шило“, а тежиште је на увежбавању праћења циљева у ваздушном простору, те радњи и поступака пре, за време и након извршења гађања. У реализацији обуке учествују и стручна лица из Војнотехничког института.

Модернизацијом система унапређене су могућности за откривање циљева у ваздушном простору, управљање ватром артиљеријских и ракетних јединица за противваздухопловна дејства, дејство ноћу и у сложеним метеоролошким условима, као и ефекат пројектила на циљ.

Све то ће, уз врхунску оспособљеност појединаца и борбених послуга, чему је сада дат приоритет, унапредити заштиту снага Војске Србије од претњи из ваздушног простора, а тиме и способности за вођење нападних и одбрамбених операција у свим временским и тактичким условима.

Реализацији садржаја обучавања и гађању циљева на земљи и у ваздушном простору данас је присуствовао министар одбране Милош Вучевић, са сарадницима.

Повезане вести