Обележавање Међународног дана мировних снага Уједињених нација

Петак, 27.5.2022 | Мултинационалне операције
У Центру за мировне операције Војске Србије у Београду данас је обележен Међународни дан мировних снага Уједињених нација — 29. мај, којим Уједињене нације и државе чланице одају почаст свим учесницима мировних мисија, а посебно онима који су живот изгубили у служби мира.

Обележавању празника присуствовао је начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, са члановима свог колегијума, супруга и деца потпуковника Дејана Станојевића — официра Војске Србије који је погинуо у мировној операцији Уједињених нација у Демократској Републици Конгу, представници организационих јединица Министарства одбране и Војске Србије и други гости.

Генерал Мојсиловић је у свом обраћању честитао празник свим припадницима Војске Србије који су учествовали или сада учествују у мировним операцијама Уједињених нација и одао им признање на професионалном  и стручном ангажовању којим су завредели поштовање у међународном окружењу и достојно представљали Србију и њену војску.

Говорећи о активностима у оквиру друге мисије Војске Србије, начелник Генералштаба је истакао да Војска Србије континуирано унапређује своје способности за учешће у мировним операцијама Уједињених нација и Европске уније и детаљно анализира могућа будућа ангажовања у мисијама широм света, како би спремно дочекала сваки задатак који пред њу постави државно руководство.

У оквиру обележавања празника, генерал Мојсиловић и супруга погинулог потпуковника Станојевића открили су Меморијални зид у Центру за мировне операције са фотографијом овог официра Војске Србије који је страдао 29. марта приликом реализације редовног задатка извиђања из ваздуха у мисији Уједињених нација у Конгу.

Повезане вести