Тенкисти Војске Србије у полуфиналу Тенковског биатлона

Петак, 9.8.2019 | Међународна сарадња

Тенкисти Војске Србије успели су да се пласирају у полуфинале Тенковског биатлона на полигону Алабино код Москве, у веома јакој конкуренцији тенковских посада из 23 земље.

У три индивидуалне трке екипа Војске Србије показала је завидну вештину у вожњи, савладавању препрека и прецизности гађања, што им је донело пласман у полуфинале.

Командант Друге бригаде Копнене војске бригадни генерал Жељко Кузмановић, који предводи наше тенкисте и судија је на овогодишњим Међународним војним играма, задовољан је постигнутим резултатом.

- Реализација прве фазе Тенковског биатлона показала је да су све државе учеснице квалитетно припремиле своје тенковске посаде тако да је конкуренција била изузетно јака. За разлику од претходних такмичења овога пута су о пласману у полуфинале одлучивале десетине секунди. Уочили смо такође и грешке и пропусте које су правили припадници наших посада, а што ћемо настојати да отклонимо како би успех нашег тима био још већи – рекао је бригадни генерал Кузмановић.  

Потпуковник Раде Адамовић, руководилац екипе за Тенковски биатлон и главни судија такмичења, објашњава да су ове године екипе подељене у две групе према квалитету и да за разлику од претходних година полуфиналну групу сачињава осам, а не као раније 12 екипа.   

- Карактеристично је да је на овогодишњем такмичењу оборен светски рекорд као и то да је већина екипа постигла до сада најбоље резултате од када се такмичи. Наш наступ у индивидуалним тркама обележила је жеља, воља и упорност чланова посада да превазиђу проблеме које су имали, што их је и довело до полуфинала. Сигуран сам да ћемо се и за полуфиналну трку добро припремити и дати свој максимум, па и више од тога, како би постигли што бољи резултат – истакао је потпуковник Адамовић.    

Тенковски биатлон је једна од 32 војне дисциплине на овогодишњим, петим Међународниим војним играма, које се од 3. до 17. августа одржавају истовремено на 21 полигону у 10 земаља: Русији, Азербејџану, Јерменији, Белорусији, Индији, Ирану, Казахстану, Кини, Монголији и Узбекистану. Број учесника прелази 5.000, сврстаних у 223 екипе које долазе из 39 земаља из Европе, Азије, Африке, Централне и Латинске Америке.

Према пропозицијама, у квалификационим индивидуалним тркама свака армија наступа са по три тенковске посаде, док је једна посада резервна. Оне имају задатак да за што краће време пређу стазу и реше изазовне али тешке задатке: да савладају маневарско земљиште, такозвану „змију“, попуне обртни транспортер, гађају топом, пређу водену препреку, савладају брдо, прођу противтенковски ров, бетонски мост, „чешаљ“ и минско поље, савладају коси нагиб, пређу ескарпу (вертикални зид висине 90 центиметара) и да гађају мете из тенковског топа, спрегнутог и противавионског митраљеза. Сабирањем времена све три посаде из ове прве фазе такмичења одређује се најуспешнијих осам екипа које иду у полуфинале.

Екипа Војске Србије наставља такмичење на Тенковском биатлону 10. августа у полуфиналу, где је у групи са Кином, Казахстаном и Азербејџаном, а у другој полуфиналној групи су Русија, Белорусија, Монголија и Венецуела. Тенковски биатлон завршава се 17. августа проглашењем победника на свечаној церемонији затварања овогодишњих Међународних војних игара.  

Током трајања Игара, у Кући пријатељства на полигону Алабино земље учеснице представиле су особености свог културног идентитета. На Фестивалу националне културе Србију представљају четири члана Уметничког ансамбла „Станислав Бинички“, који наступају у ревијалном и такмичарском делу фестивала.

Прве Међународне војне игре организоване су 2015. године, на иницијативу руског министра одбране Сергеја Шојгуа и спадају међу највећа војно-спортска такмичења на свету. Свечаном отварању овогодишњих војних игара присуствовао је и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

Представници Војске Србије учествују на Међународним војним играма 2019 у три дисциплине: Тенковски биатлон, Војни рели и Снајперска граница. Прве две одржавају се у Русији, а трећа у Белорусији.

Највеће успехе до сада припадници Војске Србије остварили су 2015. године када су на Тенковском биатлону освојили 3. место иза Русије и Кине, а прошле године у такмичењу снајперских парова у дисциплини Снајперска граница потпоручник Ђорђе Лапчевић освојио је прво место у конкуренцији 18 мешовитих снајперских парова.

Повезане вести