Вежбовне активности и бојева гађања на „Заједничком одговору 2023“

Четвртак, 25.5.2023 | Обука
У оквиру активне фазе здружене тактичке вежбе снага одбране Републике Србије „Заједнички одговор 2023“, ангажоване јединице изводе тактичке вежбе са бојевим гађањима и увежбавају тактике, технике и процедуре у извођењу борбених дејстава у операцији.

У вежбовне активности на сталним и привременим полигонима уведене су нове снаге које су претходних дана реализовале појединачна увежбавања на матичним локацијама. Извршено је претпочињавање јединица и формирање привремених састава, па се тренутно на полигонима налази више од четири хиљаде припадника Војске Србије и контингент снага из састава Министарства унутрашњих послова.

У складу са додељеним мисијама и задацима, реализују се бројна тактичка увежбавања – од обезбеђења команде у месту и покрету, преко прикупљања обавештајних података, обезбеђења и подршке снагама у операцији, до извођења дејстава на рекама и језерима, уништења диверзантско-терористичких група и извођења борбених дејстава главних снага у нападу.

Наставља се са реализацијом програмских гађања. Дејствује се из тенкова, оклопних возила „лазар 3“ и БРДМ-2, борбених возила пешадије, самоходних хаубица, противоклопних лансирних оруђа, минобацача, бацача граната и различитог личног наоружања.

У овој етапи вежбе јединице ловачко-бомбардерске авијације реализују борбену обуку са фиктивним дејствима по циљевима на земљи у рејону мирнодопских локација, а као и претходних дана део вежбајућих састава активности реализује у покрету.

Сви учесници вежбе, како старешине и војници Војске Србије тако и припадници Министарства унутрашњих послова, мотивисани су и задацима приступају професионално и одговорно, у прилог чему говоре и одлични и врлодобри резултати остварени на досадашњим гађањима.

Повезане вести