Полaгање венца на Авали поводом Дана државности

Четвртак, 15.2.2024 | Култура и традиција
Поводом Дана државности Србије, у пратњи начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића и команданта Гарде бригадног генерала Николе Дејановића, венац на Споменик незнаном јунаку на Авали положио је изасланик председника Републике и врховног команданта Војске Србије — министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић.

После церемоније полагања венца, уз почасни строј Гарде и интонирање државне химне, министар Селаковић уписао је у спомен-књигу:

„Слобода је била и остала и биће идеја водиља и главна вредност за коју су се бориле, боре и за коју ће се борити генерације грађана Србије напајајући се примером јунаштва српских устаника из 1804. и 1815. године и мудростима политичке и дипломатске вештине уставотвораца из 1835. године.

Српском народу и свим грађанима Србије држава је била и биће гарант слободе, а слобода шанса за развој и напредак. Живела Србија!“

Србија данас низом манифестација обележава Дан државности, у знак сећања на Сретење 1804. године, када је подигнут Први српски устанак и у знак сећања на исти датум 1835. године, када је донет први модерни устав Србије.

Повезане вести