Пријеми у Генералштабу поводом војних празника

Петак, 11.9.2020 | Култура и традиција
Поводом предстојећих војних празника, заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Петар Цветковић примио је данас делегације артиљерије, војне полиције, интендантске, техничке и саобраћајне службе.

Генерал Цветковић је у разговору са делегацијама честитао празнике и изразио уверење да ће, вођени светлим примерима генерација војника и старешина који су градили војску пре нас, артиљерци, војни полицијаци и припадници логистичких служби и даље пожртвовано и професионално пружати пун допринос јачању способности Војске Србије.

Дан артиљерије се слави 14. септембра у спомен на дан када је, 1918. године, почела артиљеријска припрема пробоја Солунског фронта.
 
Дан војне полиције се слави 14. септембра у спомен на дан када је, 1955. године, формирана војна полиција у Југословенској народној армији.

Дан интендантске службе се слави 14. септембра у спомен на дан када је, 1885. године, министар војни издао наредбу о Главном интендантству и администрацији Врховног штаба.

Дан техничке службе се слави 15. септембра у спомен на дан када је, 1891. године, у барутани „Обилићево“ код Крушевца, започела производња нитроцелулозног (бездимног) барута.

Дан  саобраћајне  службе  се слави 15. септембра у спомен на дан када је 1908.  године  краљ  Србије издао Указ о формирању саобраћајне службе.

Повезане вести