Провера јединице Војске Србије за учешће у мировним операцијама

Петак, 3.11.2023 | Обука
У бази „Југ“ и на оближњем полигону „Боровац“ ове недеље је реализована тактичка вежба „Српски штит“, на којој је проверена способност пешадијске чете из састава Друге бригаде копнене војске за учешће у мировној операцији Уједињених нација у Либану.

Припадници чете, која ће у овој блискоисточној земљи бити ангажована у саставу шпанског контингента, су током вишедневних вежбовних активности решавали тактичке задатке какви их могу очекивати у зони операције. Обученост и интероперабилност јединице оцењивао је евалуаторски тим из Генералштаба Војске Србије.

Праћени су и оцењивани поступци у случају напада на базу или наиласка на минско-експлозивна средства, као и примена тактичких радњи и процедура приликом обезбеђења контролних пунктова, конвоја и ескорта, медицинске евакуације повређених, те сузбијања и контроле масовних окупљања.

Закључак је да је пешадијска чета достигла дефинисане стандарде и да је у потпуности спремна за ангажовање у мировној операцији Уједињених нација у Либану, чиме је потврђен квалитет обуке и припрема које je јединица прошла у претходних неколико месеци.

Војска Србије ангажује пешадијску чету у овој операцији од 2013. године, а у Либану се налази и вод Војске Србије за заштиту снага у саставу италијанског контингента, као и штабни официри и група специјалиста задужених за подршку нашем контингенту.

Повезане вести