Испраћај припадника Војске Србије у мисију Европске уније у Сомалији

Уторак, 22.2.2022 | Мултинационалне операције
У Генералштабу Војске Србије данас је одржана свечаност поводом испраћаја новог контингента Војске Србије у мисију Европске уније за обуку безбедносних снага Сомалије.

У саставу нашег контингента, који ће наредних шест месеци извршавати задатке у зони операције, су штабни официр на дужности шефа санитетске службе у мисији и медицински тим који ће бити задужен за примарну здравствену заштиту припадника међународних снага стационираних на аеродрому у Могадишу. 

Данашњем испраћају су присуствовали начелник Оперативне управе (Ј-3) Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Желимир Глишовић и амбасадор Европске уније у Републици Србији Његова екселенција Емануеле Жиофре.

Војска Србије је учешће у војној операцији Европске уније за обуку безбедносних снага Сомалије започела 2012. године, а до сада је у овој мисији било ангажовано наших 95 лекара и медицинских техничара, на дужностима у команди и санитетском тиму.

Ангажовањем у војним операцијама Европске уније, које се реализују у оквиру заједничке безбедносне и одбрамбене политике, Војска Србије даје допринос европским интеграцијама наше земље и очувању мира у свету.

Повезане вести