Припреме тенкиста Војске Србије за тенковски биатлон

Среда, 10.6.2020 | Обука
На војном комплексу „Међа“ тенкисти Војске Србије припремају се за учешће на овогодишњем тенковском биатлону, који ће се као једна од такмичарских дисциплина Међународних војних игара крајем лета одржати у Руској Федерацији.

Припреме је започело девет посада Војске Србије и све су успешно савладале прве три фазе, током којих је у првом плану било индивидуално увежбавање чланова посаде, правилност у раду и поштовање предвиђених мера безбедности, са извршењем гађања из противавионског и спрегнутог митраљеза. У четвртој фази, која се тренутно реализује на „Међи“, увежбавају се посаде, а руководство припрема ће према постигнутим резултатима, извршити одабир пет посада, од којих ће у завршној, петој фази, бити одабране три такмичарске и једна резервна посада.

Ово ће бити седмо учешће припадника Војске Србије на тенковском биатлону, који се одржава на полигону Алабино недалеко од Москве. Такмичење подразумева савлађивање полигона на којем посаде тенкова имају задатак да за што краће време пређу стазу дужине око четири километра, правилно савладају препреке на њој и погоде циљеве тенковским топом, спрегнутим и противавионским митраљезом. Састоји се из три фазе: индивидуалне трке, полуфиналне штафетне трке и финалне штафетне трке.

У индивидуалној трци такмичи се засебно свака од три посаде. Постигнута времена све три посаде се сабирају и на основу тога се врши рангирање екипа. Првих осам екипа наставља такмичење у полуфиналу прве дивизије, а других осам у полуфиналу друге дивизије. За титулу победника у финалу се надмећу четири најбоље екипе.

Повезане вести