Свечанa доделa признања поводом успешно завршене вежбе Век победника 1918-2018

Понедељак, 26.11.2018 | Актуелности

Поводом успешно завршене здружено-тактичке вежбе са бојевим гађањем „Век победника 1918-2018“, данас је у Дому Гарде на Топчидеру одржана свечанa доделa признања из надлежности министра одбране и начелника Генералштаба.

Министар Вулин: „Век победника“ је показао да имамо војску којом можемо да се поносимо


Поводом успешно завршене здружено-тактичке вежбе са бојевим гађањем „Век победника 1918-2018“, данас је у Свечаној сали Дома Гарде на Топчидеру одржана свечанa доделa признања из надлежности министра одбране и начелника Генералштаба Војске Србије.

Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић су награђенима, уз честитке, уручили признања.

Честитајући награђенима, министар Вулин је истакао да вежба „Век победника“ није била само вежба, без обзира колико она велика, комликована и сложена била.

– Није то била само једна војничка демонстрација моћи, вежба „Век победника“ била је нешто више. То је био наш начин да 100 година касније покажемо читавом свету да српска држава постоји, да је јака и да је јача него што је била пре једног века. Снажна војска је увек доказ снажне државе и нема снажне државе без снажне војске. „Век победника“ је показао да имамо војску којом можемо да се поносимо, не само њеном техником, већ обученошћу, квалитетом људи, моралом. То је оно што нас одликује и разликује од других богатијих и наоружанијих армија – нагласио је министар Вулин.

Према његовим речима, нема моћне и слободне државе, без јаке војске, а „Век победника“ је показао да Србија може да се ослони на своју војску, на сваког свог припадника, на његов осећај патриотизма, његову љубав према војном позиву, али изнад свега - љубави према Србији.

– „Век победника“ је показао да је Војска коју имамо у стању да у једном тренутку на десет локација пружи отпор. Ви војници то добро знате, али треба то да зна и цела Србија. Не ствара се војска за месец дана и није „Век победника“ припреман ни за недељу ни за месец дана, већ, као и наша војска, та вежба je припремаnа годинама. Након дугог и предугог периода свесног и планског занемаривања наше војске, након периода у коме су ратујући официри склањани у страну, након периода у коме су најлепше и најхрабрије традиције нашег народа проглашаване за грешку, јерес и увреду, након периода у коме су уништавали чак и оно што сте сачували и од НАТО агресије, након периода у коме се размишљало „шта ће нам војка и да ли нам она уопште треба“, дошло је време у коме се цела земља бескрајно поноси сваким од вас – поручио је министар одбране.

Он је истакао да је поносан на борбеност, упорност, храброст, и обученост припадника војске, додајући да ће дати све од себе да буду још боље опремљени и задовољни.

– Поносимо се начином на који сте бранили земљу у ратовима које нисте ни изазивали ни тражили. "Век победника“ је показао да 100 година касније, ваша држава постоји, јача него што је била, да је војска опремљена и спремна да је брани. Држава Србија никоме и никада није претила. Не треба нам туђа земља, ваздух или вода, не треба нам ништа што није у нашим границама, што није зацртано и записано вековима иза нас, не треба нам ничије. Али захваљујући вама, вашој снази, можемо са поносом да кажемо да нико не може да се нада да ће наше постати туђе – истакао је министар одбране додајући да је „Век победника“ показао да су наши припадници спремни, сигурни и да можемо да будемо мирни и поуздани у нашу будућност.

Време које је испред нас, додао је он, показаће какви нас изазови очекују, али какви год они били, Војска Србије биће у стању да на њих одговори.

– Ова земља воли своју Војску и поносна је на њу. Има разлога за понос и ово је земља која је увек гајила сјајне војнике, али која уме и да их цени. Мало је народа који као српски знају вредност мира и слободе – закључио је министар Вулин.

За постигнуте резултате на вежби „Век победника 1918-2018“ министар одбране наградио је 120 припадника седмодневним боравком у објектима Министарства одбране и Војске Србије намењеним за одмор и рекреацију. Наградним одсуством у трајању од седам дана и књигом са посветом награђено је по 12 припадника, а исто толико их је похваљено.

Начелник Генералштаба Војске Србије наградио је по 12 припадника Министарства одбране и Војске Србије такође наградним одсуством у трајању од седам дана, књигом са посветом и похвалом.

Осим стимулативних мера, министар одбране и начелник Генералштаба ванредно су унапредили осам припадника Војске Србије у непосредно виши чин.

Међу награђенима на данашњој свечаности били су и десетар Златко Крљар из Краљева, возач тенка, који је на вежби „Век победника“ био агажован на полигону Пештер, а који је добио седмодневни боравак на Тари.

– Захвалан сам министру и начелнику Генералштаба на награди и велико ми је задовољство што сам имао прилику да учествујем на вежби – истакао је десетар Крљар.

Награду је добио и потпоручник Влада Раденковић, припадник Специјалне бригаде, који као млад официр то сматра изузетном чашћу и привилегијом.

– Ово је награда уједно и за све моје колеге који су учествовали у вежби „Век победника“ у сегменту на Зворничком језеру – истакао је потпоручник Раденковић и додао да ће му то свакао бити и подстрек за нове успехе. 

Захвалница за допринос представљању јавности Здружено-тактичке вежбе са бојевим гађањем „Век победника 1918-2018“, додељена је и Радио-телевизији Србије, коју је на данашњој свечаности начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић уручио Саши Барбуловићу, уреднику у Радио-телевизији Србије.

Здружена, вишестепена и једнострана тактичка вежба са бојевим гађањем „Век победника 1918-2018“ одржана је поводом обележавања стогодишњице завршетка Првог светског рата. У вежби је учествовало око 8.000 припадника Копнене војске и РВиПВО, 645 борбених система и средстава и 24 ваздухоплова, по теми „Припрема и употреба снага за реаговање Војске Србије“, истовремено на 10 локација.

Повезане вести