Oбука за учешће у мировној операцији УН у Либану

Понедељак, 28.11.2022 | Обука
У бази „Југ“ и на полигону „Боровац“ код Бујановца у току је интензивна колективна обука вода за заштиту снага за учешће у мировној операцији Уједињених нација у Либану.

Oбука се реализује у теренским условима и представља један од сегмената вишемесечних припрема које припадници ове јединице из састава Команде за обуку пролазе, како би били у потпуности оспособљени за реализацију наменских задатака у мировној операцији.

У овој фази обучавања, вод за заштиту снага ради у условима сличним онима у мисији, а супозиције које решава су у потпуности прилагођене ситуацијама у којима се може наћи током извршавања задатака у зони операције. Програмом су обухваћени садржаји из физичке и тактичке обуке, са тежиштем на реализацији задатака приликом обезбеђења базе, као и теме из међународног хуманитарног права. 

Вод за заштиту снага почетком наредног месеца очекује тактичка вежба на којој ће бити извршена провера обучености и интероперабилности ове јединице за учешће у мисији у Либану.

Војска Србије ангажује вод за заштиту снага у мисији Уједињених нација у Либану од 2014. године. Основни задатак наше јединице, која се налази у саставу италијанског контингента у сектору „Запад“, је обезбеђење базе у којој су смештене снаге Уједињених нација.

Повезане вести