Плотуне и речи са „Пасуљана“ чула цела Србија

Четвртак, 29.3.2018 | Обука

Председник Србије Александар Вучић, министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић присуствовали су данас, на полигону „Пасуљанске ливаде“, вежби „Садејство 2018“.

Председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић присуствовали су данас, на Интервидовском  полигону „Пасуљанске ливаде“, дану високих званица вежбе „Садејство 2018“.

Оценивши приказану вежбу оценом „врло добро“ на смотри учесника након вежбе, председник Вучић је изразио захвалност за труд и ангажман свих учесника, истичући да зна да им данас није било ни мало лако.

- И у овим тешки метеоролошким условима, овако сложену вежбу извели сте, рекао бих, веома посвећено и уз много труда, много рада и много енергије. После много година пропадања, рекао бих, после могућности да као земља одемо у банкротство, успели смо да уредимо јавне финансије и сада сваке године повећавамо примања. Ове године ћете имати додатно увећање примања, а посебно ћемо гледати да војници по уговору, подофицири и они који имају најниже плате, да они добију неко ванредно увећање, како би били привлачнији за младе људе у будућности, а ове године, веома брзо кренућемо са изградњом станова за припаднике војске, полиције и БИА, да покажемо колико нам је важно да осигурамо будућност нашој деци, да могу да се осећају сигурно и безбедно у нашој земљи – нагласио је председник Вучић.

Обраћајући се окупљенима, председник Вучић је изразио молбу да онда када смо притиснути са различитих снага и када имамо нападе на наш интегритет и суверенитет, када имамо много проблема са којима се суочавамо, да буду озбиљни и одговорни и у сваком тренутку приправни да заштите и сачувају своју земљу.

- Ми ћемо дати све од себе и увек ћемо се борити за то да никада не морате да употребите своје оружје. Како су неки раније говорили – наше је да урадимо све да оружје не проговори, али ми увек морамо да будемо спремни да нашу отаџбину, да нашу земљу сачувамо. Још једанпут вам хвала на великој љубави према Србији и на томе што своје родољубље и данас у овако тешким условима сте умели и успели да покажете. Хвала вам на дисциплинованом приступу, а мислим да сте данас могли да видите и много тога што се и у реалним условима види, да доживите то на један другачији начин и мислим да је ово једно важно искуство и за вас – поручио је председник Вучић.

Након успешно изведене вежбе, за коју је председник Вучић оценио да је одлично изведена, или како се војнички каже „врло добро“, говорећи о вежби он је истакао да је реч о редовној вежбовној активности Четврте бригаде Копнене војске, која је изведена у веома тешким метеоролошким условима уз учешће 900 припадника Војске Србије.

- Мислим да су показали завидну дисциплину, добру утренираност, а приказане су и неке ствари које други не приказују на својим вежбама, а ми смо приказивали цео процес гађања од испаљивања ракета, до погађања, односно промашивања циља. Мислим да су наши војници били веома успешни, што сте и могли и видите. Оно што је била моја порука на крају вежбе је да се ове године очекује побољшање њиховог животног стандарда и да ћемо се посебно постарати и за војнике по уговору и подофицире, за оне који имају најнижа примања, али ће и сви имати значајна повећања, као и да ће се наставити да опремањем наше војске- нагласио је председник Вучић.

Према његовим речима, данас су могла да се виде и неко оруђе и оружје које је већ било на стоковима за уништење у претходним годинама, као што су борбена оклопна возила и противоклопно лансирно оруђе М83.

- Ми смо их извукли одатле, обновили ресурсе и данас сте могли да видите како то оруђе добро функционише и ради. Истовремено, могли сте да видите и део нашег Ратног ваздухопловства, извиђачке авионе и бомбардере „орлове“, којих смо до скоро имали само један или два у ресурсима, а данас их имамо већ седам. Очекујемо да ускоро имамо свих 12 у ресурсу, односно да су потпуно исправни и да могу да функционишу у наредном периоду, а очекујемо и даље убрзано опремање. Ми смо мала земља која се не налази у војним блоковима и која жели да сачува своју слободу, свој суверенитет, да то као територијално и бројчано мала земља можете да урадите, морате да имате способну армију, и зато ћемо ми у такву нашу војску умети да улажемо и ја сам захвалан овим моцима и девојкама који су овај посао данас изванредно урадили и уз много труда и ангажмана и, рекао бих, много озбиљности и одговорности. Хвала на командном кадру на доброј увежбаности и посвећености у раду и надам се, желим и верујем да ћемо моћи да постижемо боље резултате на вежбама које предстоје – поручио је председник Вучић.

Говорећи о опремању суседних земаља, председник Вучић је истакао да смо „ми мали, али страшно јаки, ми волимо да нам други не управљају земљом, ми волимо да сами управљамо својом земљом, ми волимо да будемо свој на своме и зато се трудимо да имамо снажнију војку од оне коју смо имали“.

- Људи у Србији не треба да брину, имаћемо довољно снажну армију да сачувамо нашу земљу и да нам омогући да имамо слободу и да будемо свој на своме – нагласио је председник Вучић.

Говорећи о вежби, генерал Диковић је истакао да актуелни историјски тренутак и политичка и безбедносна ситуација у региону изискују потребу праћења промена у безбедносном окружењу на дневном нивоу. 

- Да би се успешно одговорило на новонастале промене, поред сталног праћења потребно је имати снаге у вишем степену развијености, добро опремљене, а пре свега врхунски обучене за заштиту безбедности Републике Србије. Са степеном модернизације Војске Србије, уз коришћење искустава из савремених сукоба потребно је и имати и кадар који ће за кратко време мењати тактику употребе јединица ради достизања максимума искоришћaвања могућности и надмоћности у маневру на сопственој територији. 

Према његовим речима, данашња вежба је вежба са бојним гађањем наменских тактичких снага Четврте бригаде Копнене војске, уз подршку снага из ваздушног простора, са циљем оцене способности за извршавање борбеног задатка. Ова тактичка вежба, додао је, увод је у сложеније и вежбе већег обима, које је, како је планирано, бити изведене у садејству са осталим снагама безбедности Републике Србије. 

- Вежба се изводи уз апсолутно поштовање међународних споразума по броју учешћа људи и средстава у вежбама – нагласио је генерал Диковић.

Тактичка вежба са бојним гађањем „Садејство 2018“, чија је тема „Извођење противпобуњеничке операције“, једна је од највећих вежби Четврте бригаде Копнене војске у овој години са више од 900 учесника. У њеном извођењу, уз припаднике те бригаде, учествовали су и припадници Специјалне бригаде и РВиПВО. На данашњој вежби, између осталог, могле су се видети перформансе савремене беспилотне летелице „Орбитер“, као и Хамери, авиони, хеликоптери, тенкови и противоклопни ракетни системи.

Приказу на полигону “Пасуљанске ливаде” присуствовали су представници Министарства одбране и Војске Србије, МУП-а, БИА, представници војнодипломатског кора, као и ветерани окупљени у Клубу генерала и адмирала.

Повезане вести