Прослављен Дан Специјалне бригаде

Петак, 28.9.2018 | Из јединица

У панчевачкој касарни „Растко Немањић” данас је обележен 29. септембар – Дан Специјалне бригаде.

Свечаности су присуствовали командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, са сарадницима – командантима бригада Копнене војске и командантима самосталних батаљона КоВ-а, представници Министарства одбране и Војске Србије, МУП-а, локалне самоуправе, Српске православне цркве, пензионисани припадници јединице и бројни грађани.

Том приликом, командант Специјалне бригаде бригадни генерал Зоран Величковић истакао је да су период између два празника обележиле бројне значајне активности које је јединица извршавала, међу којима је и више од 500 различитих гађања, десетине вежби различитог нивоа, стационарно логоровање са обуком у летњим условима, више од 6.500 скокова и 700 часова зарона и других садржаја специјалистичке обуке, као и учешће на вежбама међународног карактера – „Словенско братство 2018” у Русији, „Фалкон 2018”, заједнички падобрански скокови са Европском командом ОС САД, међународна вежба у Републици Грчкој, а њихови снајперисти учествовали су на међународном војничком такмичењу „Снајперска граница”, које је одржано у Белорусији, где је припадник Бригаде у такмичењу парова освојио прво место.

– Бити у фокусу свих збивања Копнене војске и Војске Србије и под пуном пажњом највиших нивоа командовања, за припаднике Специјалне бригаде јасан је путоказ шта треба чинити у даљем периоду. Наша опредељења су највише оперативне способности и спремност да се одговори на изазове и претње, а до тог ћемо, господо официри, подофицири и војници, доћи врхунском обуком, одговорношћу и чврстом војничком дисциплином – нагласио је генерал Величковић. 

Он се обратио и припадницима јединице који су пре извесног времена ушли у њен састав  речима да од самог почетка требају да увиде да се налазе у јединици у којој се цене рад и резултати рада, и да имају привилегију да стану у строј одважних.

– Ми који командујемо јединицама бригаде уложићемо максималне напоре и настојања како би се стандарди у развоју Специјалне бригаде константно дограђивали и како би сваки члан овог колектива доживео осећај поноса припадности специјалним јединицам Војске Србије – истакао је генерал Величковић.

Након свечаног дефилеа обратио се командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић. Он је том приликом рекао:

– Показали сте пред свима нама стројеву изграђеност и жељу да строј Специјалне бригаде, као што је одувек био, остане и буде стамен, чврст, затегнут и неустрашив. Желим да и даље осећате као и до сада родољубље и патриотизам, припадност елитној поносној Специјалној бригади, да колективни дух, солидарност и борбени дух унапређујете, развијате и живите са њим. Живела српска војска! Живела Србија! 

У спомен-соби Специјалне бригаде, након војничког дела свечаности, положен је венац у знак сећања на погинуле припаднике те јединице. Већ традиционално, на данашњој свечаности, у оквиру акције “Отворени дан“, Специјална бригада је отворила капије за заинтересоване грађане. Посетиоци су имали прилику да погледају арсенал савременог наоружања и опреме који користи ова елитна јединица наше војске.

Специјална бригада формирана је 29. септембра 2006. године обједињавањем 72. специјалне бригаде, 63. падобранске бригаде и делова 82. Поморског центра и Противтерористичког одреда „Кобре”.

Мира Шведић, МЦ Одбрана

Повезане вести