Војска Србије у новој мировној операцији у Африци

Петак, 29.3.2024 | Мултинационалне операције
Упућивањем штабног официра у мисију Европске уније за обуку безбедносних снага Мозамбика, Војска Србије је ове недеље започела учешће у новој мировној операцији на тлу Африке.

Мандат ове мисије, успостављене на захтев Владе Мозамбика, је обука оружаних снага те афричке државе за заштиту локалног становништва и поновно успостављање безбедног окружења у северној провинцији Кабо Делгадо. Предвиђено је да мисија траје до две године након што оружане снаге Мозамбика достигну пуну оперативну способност.

Војска Србије ће у овој мисији ангажовати штабне официре у команди мисије у престоници Мапуту, на обали Индијског океана, који ће се смењивати на шест месеци и извршавати задатке из домена рода инжињерије и грађевинске службе.

Синоћ је у Републику Србију допутовао контингент Војске Србије који је претходних шест месеци у мировној операцији Уједињених нација у Централноафричкој Републици био задужен за прву и другу линију здравствене заштите особља Уједињених нација, хитне хируршке и друге интервенције, основну стоматолошку заштиту, као и евакуацију повређених. У мисији је сада ангажован нови контингент Војске Србије који наставља са радом на истим задацима у престоници, Бангију.

Тренутно се у четири мисије под окриљем Уједињених нација, четири мисије Европске уније и једној мисији међународне организације Мултинационалне снаге и посматрачи налази 296 припадника Војске Србије, који извршавају важне задатке на изградњи и очувању мира, достојно представљајући нашу војску и државу.

Повезане вести