Међународни курс у Центру АБХО

Четвртак, 17.10.2019 | Обука
У Центру атомско-биолошко-хемијске одрбане у Крушевцу у току је међународни курс „Детекција, дозиметрија и заштита од јонизујућег зрачења“, који похађају припадници оружаних снага из седам земаља.

Током петодневне обуке у кабинетима и на практичним вежбама, полазници из Аустрије, Босне и Херцеговине, Египта, Северне Македоније, Шпаније, Туниса и Уједињених Арапских Емирата обучавају се за рад у условима изложености јонизујућим зрачењима.

На курсу се реализује обука за руковање основном опремом за дозиметрију јонизујућих зрачења, идентификацију ефеката зрачења на биолошке системе и примену основних мера заштите.

Полазници су били у прилици да се у теренским условима, уз коришћење средстава за детекцију и дозиметрију зрачења, упознају са карактеристикама мерних инструмената и техникама мерења и идентификације извора јонизујућих зрачења.

Носилац извођења обуке је Центар АБХО, а осим инструктора из Центра ангажовани су и предавачи и инструктори из Института за нуклеарне науке „Винча“ и Оружаних снага Републике Аустрије.

Повезане вести