Други дан вежбе „Словенско братство 2016“

Петак, 4.11.2016 | Обука

Другог дана вежбе „Словенско братство 2016“ одржана су увежбавања на аеродрому „Ковин“, аутоматизованом тенковском стрелишту „Орешац“ и интервидовском полигону „Пасуљанске ливаде“.

Другог дана вежбе „Словенско братство 2016“, коју изводе припадници Војске Србије и оружаних снага Руске Федерације и Белорусије, одржан је низ увежбавања на аеродрому „Ковин“, аутоматизованом тенковском стрелишту „Орешац“ и интервидовском полигону „Пасуљанске ливаде“.

На аеродрому „Ковин“ је изведено десантирање једног оклопног транспортера БМД-2 и реализовани су падобрански скокови припадника руске и белоруске војске из авиона Ил-76 са десантним и падобраном типа крило. Скокове су извели и припадници 63. падобранског батаљона из хеликоптера Ми-17 падобраном типа крило, а финална активност на аеродрому „Ковин“ био је хеликоптерски десант припадника белоруских оружаних снага и наше Специјалне бригаде из два хеликоптера Ми-8 и Ми-17.

Готово у исто време, на аутоматизованом тенковском стрелишту „Орешац“ припадници Прве бригаде копнене војске и Специјалне бригаде увежбавали су тактичке радње и поступке вода у нападу, а потом су припадници механизованог вода из Прве бригаде извели бојева гађања. Припадници белоруских оружаних снага реализовали су гађања из аутоматске пушке 7,62 мм, а на крају је противтерористичка падобранска чета из Батаљона за противтерористичка дејства извела гађања аутоматском пушком „хеклер и кох“ 5,56 мм, снајпером .308 и пушкомитраљезом „миними“ 5,56 милиметра.

На полигону „Пасуљанске ливаде” механизована одељења из Прве бригаде су изводила бојева гађања, а потом су припадници Прве и Специјалне бригаде извели тактичко бојево гађање у оквиру вежбе „Вод у нападу”. Припадници Петог батаљона војне полиције реализовали су гађања митраљезом М-86 са возила полицијских борбених ВПБ М-86. Из хеликоптера Ми-8 и „гама“ су реализована бојева гађања циљева на земљи противоклопним ракетама и невођеним ракетама 57 милиметара, а припадници Специјалне бригаде извели су гађања ручним ракетним бацачима 64 мм.

Повезане вести