Редовна обука резервног састава Војске Србије

Уторак, 13.6.2023 | Обука
У јединицама Копнене војске и Команде за обуку у току је реализација редовне годишње обуке лица из резервног састава Војске Србије.

Обука се изводи како би резервни састав освежио знања стечена током одслужења војног рока, упознао се са савременим начелима употребе јединица и обучио у раду на новим средствима у наоружању Војске Србије.

На обуци се налазе војници пешадије, артиљерије, оклопних јединица, инжињерије и логистичких служби. У складу са војноевиденционим специјалностима, војници се оспособљавају за извођење тактичких радњи на бојишту и борбену употребу наоружања рода, односно за реализацију послова из домена логистике, превасходно на реконзервацији и оправци моторних возила, медицинском збрињавању и припреми хране.

Упоредо са обуком војника реализује се и оспособљавање резервног старешинског кадра, који се на посебно моделованим курсевима обучава за командовање нижим тактичким јединицама.

Обука резервног састава реализује се на основу годишњих планова, у складу са исказаним потребама јединица Војске Србије и одобреним средствима. Њеном реализацијом унапређује се оспособљеност војника и старешина у резерви, а тиме и укупне способности Војске Србије за извршавање својих мисија и задатака.

Повезане вести