Обележавање Дана Гарде Војске Србије

Уторак, 30.4.2024 | Култура и традиција
У касарни „Дедиње“ у Београду данас је одржана војна свечаност поводом Дана Гарде Војске Србије, који се обележава у знак сећања на 6. мај 1830. године, када је у Пожаревцу формирана прва гардијска јединица у Србији.

Свечаности су присуствовали заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Желимир Глишовић, представници организационих јединица Министарства одбране и Војске Србије и бројни гости.

Уз честитке припадницима Гарде, генерал Глишовић је рекао да ова јединица представља важан ослонац читавог система одбране имајући у виду велики број задатака које обавља.

— Гледајући овај строј и знајући са чиме све наша војска располаже, уверен сам да ће и у временима пуним изазова за отаџбину Србију, Војска Србије остати чврста и поуздана оружана снага која може одговорити свим задацима који се пред њу поставе — истакао је генерал Глишовић.

У оквиру данашње свечаности, уприличен је дефиле јединица Гарде и уручене су награде најистакнутијим појединицима, а јуче су, поводом празника, положени венци крај споменика кнезу Милошу Обреновићу у Пожаревцу, по чијем наређењу је пре 194 године формирана Гвардија.

Повезане вести