Посета команданта америчке Команде за специјалне операције у Европи

Петак, 16.9.2022 | Активности НГШ
Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић разговарао је са командантом Команде за специјалне операције Европске команде Оружаних снага Сједињених Америчких Држава генерал-мајором Стивеном Едвардсом.

На састанку је било речи о актуелној безбедносној ситуацији у региону и сарадњи Војске Србије и Оружаних снага САД, са посебним освртом на могућности за унапређење сарадње специјалних јединица.

Саговорници су се сагласили да је досадашња сарадња била успешна и обострано корисна и да је њен највећи квалитет био то што се заснивала на реализацији заједничких активности из области обуке и вежби. Као најконкретнији вид сарадње специјалних снага истакнута је здружена комбинована обука, која се у почетку реализовала у организацији Министарства унутрашњих послова Републике Србије, да би од 2020. године прерасла у заједничку активност Војске Србије и Европске команде Оружаних снага САД.

Генерал-мајор Стивен Едвардс борави у нашој земљи ради присуства обележавању 78. годишњице операције „Халијард“, које ће уз присуство делегације Војске Србије бити одржано сутра у Прањанима код Горњег Милановца.

Повезане вести