Припреме јединице Војске Србије за учешће у мировној операцији

Субота, 11.5.2024 | Обука
Пешадијска чета из састава Треће бригаде копнене војске одређена за учешће у мировној операцији у Либану реализује, у бази „Југ“ и на полигону „Боровац“, другу фазу обуке за учешће у овој мисији Уједињених нација.

Реч је о једном од сегмената вишемесечних припрема које професионални војници и старешине Војске Србије пролазе пре упућивања у зону операције, како би у потпуности били оспособљени за реализацију задатака у саставу мировних снага.

Након индивидуалне тактичке и ватрене обуке, реализоване у првој фази оспособљавања, јединица сада увежбава тактике, технике и процедуре за извршавање задатака који је очекују у Либану, као што су обезбеђење контролних пунктова, пратња конвоја и контрола масовног окупљања. Тактички задаци и супозиције које припадници јединице решавају су у потпуности прилагођени ситуацијама у којима се могу наћи у зони операције.

Обука чете се завршава крајем месеца реализацијом тактичке вежбе, на којој ће бити проверена оспособљеност јединице за ангажовање у саставу Привремених снага Уједињених нација у Либану.

Учешће јединице Војске Србије ранга пешадијске чете у мисији у Либану започело је 2013. године, а у овој мировној операцији Уједињених нација се тренутно налази и наш вод за заштиту снага, штабни официри и група специјалиста задужених за подршку нашем контингенту.

Повезане вести