Војна вежба Век победника 1918-2018

Субота, 10.11.2018 | Обука

Завршница здружене тактичке вежбе са бојевим гађањем „Век победника 1918-2018“ одржава се данас поводом обележавања стогодишњице завршетка Првог светског рата, у част српских јунака који су извојевали велике победе и слободу за своју Србију.

16.00 - Министар одбране Александар Вулин, на крају вежбе у Тителу којом је завршена вишедневна војна вежба „Век победника 1918-2018“, честитао је учесницима вежбе и свим припадницима Војске Србије на изузетном приказу њених оперативних способности и спремности за одбрану Србије.  

- Вежба као што је ова припрема се деценијама, вежба као што је ова припрема се са војском која је у стању да једновремено на 10 места не само вежба, већ је у стању да на 10 места прими борбу. Мало је армија у свету које могу у тако кратком временском периоду да се организују, изађу на толико различитих праваца и одговоре на сваки захтев. Највећа вредност ове вежбе је у томе што смо показали војску баш онакву каква јесте, војску која је испуњавала све своје задатке, као што би их испуњавала у рату. Ово нису комбиноване јединице, ово су органске јединице, онакве какаве оне јесу и радиле су баш оно за шта су припремане и за шта су обучаване. Вежба као што је ова не може да се припреми у месец дана и она је плод великог напора, велике упорности, великог стрпљења и великог поверења у Војску Србије, нагласио је министар Вулин.
 
Према његовим речима, од 2012. године па до данас, Војска Србије се од једне деморалисане и скоро напуштене, војске која је требало да нестане, претворила у савремену, борбену војску – војску која се обнавља.
 
- Зато хоћу да се захвалим врховном команданту Александру Вучићу због његове упорности и због свих ових година у којима се трудио и успевао да војску обнови, унапреди и учини бољом и савременијом. И сада, пре него што је отишао у Париз, где ће се састати са неким од најзначајнијих светских државника, позвао ме је и тражио да му поднесем рапорт када се вежба заврши, а вежба ће се завршити када сваки војник буде био сигуран и када свако од њих вечерас оде на спавање. Брига о сваком човеку, о његовој безбедности и сигурности. Ово је вежба која је показала да је наша Војска у стању да се носи са свим изазовима и да нема баш никога ко може да занемари Војску Србије, и ако икад помисли зло нашој земљи и нашем народу, без обзира где он живео,мораће да зна да је ова савремена, модерна, снажна Војска Србије спремна да заштити нашу земљу и наш народ и наш начин живота, поручио је министар Вулин.
 
Министар одбране је честитао начелнику Генералштаба генералу Мојсиловићу на изузетној организацији и припремљености, генералу Симовићу команданту Копнене војске на свему што је Копнена војска приказала и сви њени припадници, генералу Жарковићу команданту РВиПВО на сјајном приказу, високој спремности свих њихових припадника и на том великом задовољству што смо, како је рекао, после дуго година могли да видимо и осам авиона МиГ-29 на небу изнад Србије.
 
- Небо изнад Србије је слободно, Србија је слободна и тако ће бити докле год има овакву Војску и овакве људе који чине војску. Зато бринемо о њима, о њиховом стандарду, о стандарду њихових породица, зато ћемо поново имати повећање плата и идаље имати бољу технику, опрему, као и стамбену изградњу. И као што видите, зато зашлужујемо и поштовање и љубав читавог вашег народа. Вежбу оцењујем као "врло добру", вежбу оцењујем као разлог за понос сваког нашег припадника, али и сваког грађанина наше земље, закључио је министар Вулин.
 
У веома атрактивном приказу учествовали су припадници Прве бригаде Копнене војске, Речне флотиле, Специјалне бригаде, 250. ракетне бригаде и 204. ваздухопловне бригаде у садејству са припадницима Жандармерије Министарства унутрашњих послова.

Како је истакао начелник Генералштаба генерал-потпуковник Милан Мојсиловић, закључак данашње вежбе је "да су остварени сви циљеви који су планирани".
 
- Одлучност, способност, храброст, однос наше државе према нашој војсци и Војске ка држави чини Војску Србије непоколебљивом да и даље буде у функцији свога народа, рекао је генерал Мојсиловић.
 
Учесници вежбе приказали су савлађивање водене препреке, постављање понтонског моста, скелског места преласка, као и пешадијска, противпешадијска, бродска и противбродска дејства.
 
Председник Владе Војводине Игор Мировић нагласио је да је вежба показала како се Војска Србије мења на боље.
 
- Показала је како се мења на боље у организацији, оспособљености и опремљености. Све је приказано у реалном времену и заиста оставља снажан утисак, рекао је Мировић и додао да је он "резервиста" и да се нада да ће и припадници резерве једном показати да су спремни и они да учествују у оваквој вежби.

15.40 - Успостављен је понтонски мост на Тиси којим прелазе борбене снаге. Мост је дугачак 200 метара и има 32 чланка. Место преласка обезбеђују два авиона МиГ 29.

15.32 - Ефектан приказ на Тителу учесници вежбе из Речне флотиле завршавају дефилеом.

15.17 - Борбени бродови Речне флотиле формирају распоред за напад по непријатељским бродовима који управо почиње. Бродска артиљерија дејствоваће у нападу најпре са прамчаног дела, а затим, после успешног извршења напада бродови се окрећу и извлаче са места борбе, дејствујући по непријатељском бродовима са крменог дела.

15.00 - Речна флотила и Специјална бригада приказују противдиверзантско дејство ронилаца с подводним наоружањем, дејство групе бродова и патролних чамаца, десантних и вишенаменских бродова у извршавању бојевих гађања.

Командни брод "Козара" мења локацију ради праћења другог дела вежбе на Тителу.

Речна флотила и Специјална бригада приказују противдиверзантско дејство ронилаца с подводним наоружањем, дејство групе бродова и патролних чамаца, десантних и вишенаменских бродова у извршавању бојевих гађања, а завршити свој приказ дефилеом пловних средстава.

14.50 - На Тителу управо траје превоз борбених возила преко реке Тисе, преко постављене скеле са девет чланака. На скели су и тенкови који ће после превожења бити укључени у дејства пешадије и артиљерије против непријатеља. 

14.30 - Вежба на привременом полигону „Тител“

На полигону „Тител“ носилац вежбе је Прва бригада Копнене војске, а садејствују Речна флотила, Специјална бригада, 204. ваздухопловна бригаде и 250. ракетна бригада из састава Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране. Укупно је ангажовано око 170 борбених средстава и 1.300 војника. На вежби су ангажовани и припадници Жандармерије МУП-а Србије.
 
Циљ вежбе је да прикаже увежбаност и ватрену моћ Прве бригаде и Речне флотиле за припрему и извођење нападне операције у захвату водног пута, уз ваздухопловну подршку.
 
Руководиоци вежбе су командант Прве бригаде бригадни генерал Жељко Петровић и командант Речне флотиле капетан бојног брода Андрија Андрић.
 
Током вежбе приказује се савлађивање водене препреке, односно реке Тисе, затим постављање понтонског моста, скелског места преласка, као и пешадијска, противпешадијска, бродска и противбродска дејства. Такође и убацивање извиђачке групе у борбени распоред непријатеља, претраживање речног дна и полагање минских препрека уз непрекидну артиљеријску и подршку авијације, два авиона МиГ-29 и пар авиона Галеб Г-4. На Тиси се, сем бродова, могу на делу видети и амфибије, као и радње и поступци приликом склапања понтонског моста, превожење тенкова и других борбених возила скелом, те напад специјалаца на брод.

14.10 - Маршевање тенковског батаљона у рејону Сремске Митровице
 
У околини Сремске Митровице тенковски батаљон извршио је марш правцем касарна „Бошко Павлковљевић Пинки“ Сремска Митровица - објекат „Манђелос“- село Манђелос - село Шуљам, у циљу стварања услова за увођење у борбу. Укупно је ангажовано 30 борбених средстава и око 100 војника.

Циљ приказа је да покаже оспособљеност тенковског батаљона за реализацију марша у условима равничарског предела и спремност да одговори на евентуалне изазове, ризике и претње по безбедност Србије.
 
Током извођења вежбе приказани су поступци посада тенкова при наиласку непријатељске авијације, при наиласку на контаминирано земљиште и мине, указивање помоћи рањенима, прелазак преко моста и поступци током марша.
 
На основу приказаног грађани могу да имају пуно поверење у тенкисте Прве бригаде и Војску Србије.
 
13.50 - Вежба Специјалне бригаде и Речне флотиле на Зворничком језеру
 
На Зворничком језеру ангажовано је укупно 20 борбених средстава и око 100 припадника Специјалне бригаде и Речне флотиле који су извели диверзантски напад на елементе борбеног распореда непријатеља.

На почетку вежбе три тима на шест чамаца GDQ-120 прилазе Зворничким језером месту извршења напада и дејством из личног наоружања и средстава ватрене подршке уништавају уочене ватрене тачаке. Затим израђују пролазе у фортификацијским препрекама, након чега успостављају мостобран за искрцавање другог таласа. У другом таласу четири тима на четири чамца GDQ-120 и два амфибијска транспортера ПТС-М, уз обезбеђење и подршку снага на мостобрану, искрцавају се на обалу језера.

Четири тима се затим укрцавају на моторна возила и упућују ка објектима диверзантског напада.

Три тима и амфибијско одељење остају на обали у циљу обезбеђења мостобрана. Након успешно изведеног диверзантског напада и неутралисања непријатеља тимови се повлаче.
 
Приказана је врхунска тактичка оспособљеност, ватрена оспособљеност и ефикасност и ефекта дејства извиђачко-диверзантских група. Успешна дејства показала су спремност Војске Србије да брзо и одлучно реагује на све покушаје угрожавања територије, људи и имовине. То је уједно и потврда спремности снага за брзо реаговање на широк дијапазон могућих претњи, којима су данас стварно или потенцијално изложене све државе света. На сваки покушај угрожавања одговор специјалаца Војске Србије биће адекватан и ефикасан.

13.33 - Специјалци Војске Србије приказали су данас на „Међи“  убацивање извиђачке групе падобранским десантом, прикупљање обавештајних података о непријатељу помоћу „Малог Милоша“, као и  блокаду терориста десантирањем падобранаца и уз помоћ борбених возила полиције М-86.

Чете за противтерористичка дејства ефектно су извршиле задатак уништења терористичке базе, дејствујући из снајпера и митраљеза са возила „хамер“, паралелно убацујући други тим из ваздуха техником брзог спуштања из хелихоптера. Атрактиван је био и део њиховог приказа хватање терориста који су покушали бег.

13.15 - Вежба Специјалне бригаде, Трећег батаљона Војне полиције и РВиПВО на полигону „Међа“
 
На полигону „Међа“ код Лесковца око 600 припадника Специјалне бригаде, Трећег батаљона Војне полиције и РВиПВО приказују, уз ангажовање 74 борбена возила, оспособљеност јединица у решавању тактичких и ватрених задатака у дејству против терористичких група.
 
Тактичка вежба по теми "Ојачани батаљон војне полиције у противтерористичкој операцији" има више целина, а најзначајније су специјални десант, класични десант, напад тимова на терористичку базу, напад тимова на терористе који се извлаче и напад тимова на возило и бекство терориста у самом возилу. Вежба је веома динамична и ово је само део приказа оспособљености припадника Специјалне бригаде и Копнене војске у реализацији наменских задатака.

12.55 - Вежба 246. батаљона АБХО на Великом Јастрепцу

На вежби на Великом Јастрепцу учествују припадници 246. батаљона АБХО из Крушевца. Они су данас приказали ангажовање припадника јединице на задацима противнуклеарне, хемијске и биолошке одбране, затим на осматрању и извиђању праваца и рејона борбених дејстава, обради прикупљених података и деконтаминацији контаминираних јединица. 

На Великом Јастрепцу ангажовано је 26 борбених средстава и 120 војника који су приказали формирање станице за деконтаминацију људства и средстава ратне технике, као и рад осматрачнице у моменту и након нуклеарне експлозије.

12.30 – После вежбе на Пештеру председник Вучић оценио је приказ веома успелим, који показује сву способност Војске Србије. Осам Мигова, орлови, хеликоптери, систем ПАСАРС, нова НОРА, возило Лазар 3, само су део наоружања које је дејствовало у подршци јединицама у нападу. То је мотив да и даље бринемо да Војска Србије расте и развија се, у интересу мира и безбедности Србије.

12.15 - На Пештеру су ангажовани тенкови М84, борбена возила пешадије М80, самоходне хаубице 122 мм „Гвоздика“, борбено оклопно возило ПОЛО М83 и БРДМ-2,  вишецевни лансер ракета „Огањ“, радар „Жирафа“, а од средстава која ће ускоро бити уведена у наоружање Војске Србије, систем „ПАСАРС“ и хаубица 155мм Б52 „Нора“.

Из састава Ратног ваздухопловства на вежби учествују МИГ-29, „ОРАО Ј-22“, хеликоптери „Гама“, МИ-8, систем „КУБ“ и радар АН ТПС-70.

11.58 – После ватрене подршке авијације креће ватрена артиљеријска и ракетна припрема.

11.50 - На привременом полигону „Пештер“ почела је вежба „Борбена група на маршу са преласком у напад“ коју изводи Друга бригада Копнене војске, у садејству са Четвртом бригадом Копнене војске и јединицама Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране. На вежби је ангажовано око 2.000 војника и више од 100 борбених средстава.

На вежби ће бити демонстрирана дејства ловачке авијације, ловачко-бомбардерске авијације, артиљеријских средстава и тенкова М-84, уз коришћење борбених средстава која ће ускоро бити уведена у наоружање Војске Србије.

11.45 – Присутне је поздравио командант Друге бригаде бригадни генерал Жељко Кузмановић, извршио географску, топографску и тактичку оријенатцију и указао на основне детаље вежбе.

11.30 – Полигон Пештер: Председник Вучић управо је стигао на полигон на Пештеру. Вежби присуствују и члан Председништва БиХ Милорад Додик и премијер Републике Српске Жељка Цвијановић.

11.05 - Вежба Петог батаљона војне полиције на полигону „Орешац“
 
На полигону „Орешац“ више од 150 припадника Петог батаљона војне полиције изводи противтерористичку операцију реализацијом поседања линије шире блокаде, претраге терена, окружења терористичке групе, напада на терористичку групу и потере за одбеглим терористима.
 
На вежби по теми „Батаљон војне полиције у блокади, окружењу и уништењу терористичке групе“ употребљене су јединице на борбеним возилима војне полиције М-86 са којих нишанџије дејствују из митраљеза М-86. Дејствују снајперски парови, стрелци са аутоматским пушкама 5,56 mm М-21, аутоматима «Хелкер и Кох» 9 mm MP5, пиштољима ЦЗ-99 9 mm.


10.45 - Вежба Четврте бригаде и Центра за обуку јединица за мултинационалне операције на полигону „Боровац“

Почела је вежба на војном комплексу "Боровац" код Бујановца коју изводе припадници Четврте бригаде копнене војске и Центра за обуку јединица за мултинационалне операције. На вежби је ангажовано око 1.000 војника и 100 борбених средстава. Носилац вежбе је Четврта бригада, а командант је бригадни генерал Слободан Стопа.
 
Циљ вежбе је да прикаже обученост снага за реаговање у извођењу тактичких радњи и поступака у току извођења операције у различитим земљишним и временским условима, дању и ноћу. Тежише је на приказу обучености снага за командовање у раду на доношењу одлуке, припреми за организовање операције и командовању јединицама у операцији.

10.25 – У изјави РТС-у председник Вучић је истакао да Војска Србије корача "корацима од седам миља" и да је једна од најоспособљенијих у региону. Биће још јача, уз даљу модернизацију. Циљ је да повећањем плата, новом одећом и обућом, изградњом станова, имамо задовољну и јаку Војску Србије и службе безбедности.

10.15 – Председник Вучић је изразио задовољство приказаним дејствима и најавио још више савременог наоружања и још бољи стандард припадника Војске Србије. Посебно је истакао да данас током вежбе лети осам Мигова 29, да артиљерија ефектно туче по циљевима, да ракете погађају циљеве, тенкови у нападу делују моћно, а срећан сам да чак 8.000 људи данас вежба и већ видимо колико су спремни и оспособљени. Војска Србије показује да је једна респектабилна сила, у коју и даље улажемо.

10.09 – Приказ пресретања непријатељског возила. После успешног пресретања патрола се удаљава са заробљеним непријатељем, а циљ је прикупљање података о намерама непријатеља.

09.57 - Почео је приказ дејстава извиђачких органа у различитим условима. Председник Вучић обилази терен где делује извиђачка патрола и неутралише непријатеља. Од заробљених се прикупљају обавештајни подаци.

09.45 - По завршетку вежбе председник Вучић и гости разгледају приказ дејстава извиђачких органа у различитим условима и обилазе тактичко-технички збор, на коме су изложена заштитна опрема, наоружање и оптоелектронских средстава.
 
Од балистичке опреме ту су комплет балистичке опреме „0“ серије чији је произвођач ЈУМКО Врање. Од наоружања изложени су пиштољ 9мм GLOCK 17, пушка аутоматска 5,56мм G36C, пушка аутоматска 5,56мм HK 416, пушка аутоматска 5,56мм SCAR L ckuc, пушка аутоматска 5,56мм SCAR L std и пушкoмитраљез 5,56мм FN MINIMI.
 
У оптоелектронским средствима су бинокулар двоглед пасивни „DVS-8“, ласерски даљиномер дневно/ноћни „MOSCITO", термовизијска камера мултифункцијска „JIM UC“ и камера термовизијска „Flir Recon B9“.
 
Ту је и више средстава противдиверзантске заштите, као што је детектор експлозива „NTJA-II“.

09.35 - Борбена група је прешла у напад, уз подршку артиљерије из 12 оруђа, на циљеве удаљене 12 километара.

09.30 - На Војном комплексу „Пасуљанске ливаде“ носилац вежбе је Трећа бригада Копнене војске, а садејствују Мешовита артиљеријска бригада и 98. и 204. ваздухопловна бригада из састава Ратног ваздухопловства.  
 
На вежбе по теми „Борбена група у нападу“  на овом полигону ангажовано је око 2.000 војника и више од 100 борбених средстава. У току је извођење вежбе и приказ садејства авијације, техничких и оклопних јединица, као и осталих јединица које учествују у вежби.

09.10 - Дат је сигнал за почетак вежбе на Војном комплексу „Пасуљанске ливаде“ и полигон надлеће шест Мигова 29. Вежбу коментарише руководилац вежбе пуковник Слађан Стаменковић, командант Треће бригаде Копнене војске.

08.55 - Председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, у пратњи министра одбране Александра Вулина и начелника Генералштаба генерал-потпуковника Милана Мојсиловића долази на полигон „Пасуљанске ливаде“, дочекан свечаним стројем Гарде.

Вежби присуствују председница Владе Ана Брнабић, чланови Владе, представници Министарства одбране и Војске Србије, удружења која негују традицију ослободилачких ратова Србије и бројни гости.

Присутне је поздравио и основне податке о вежби дао командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић. Он је истакао да је команда Копнене војске добила задатак да у садејству са РВиПВО припреми, организује и изведе здружену, једнострану, вишестепену тактичку вежбу са бојевим гађањем оперативно тактичког нивоа по теми "Припрема и употреба снага за реаговање Војске Србије".

- Посебну пажњу и у току припрема и данас на вежби посвећујемо садејству између родова Копнене војске, као и садејству наша два вида – Копнене војске и РВиПВО. Ватром, покретом, маневром и силином удара, припадници Копнене војске и РВиПВО приказаће способности у извршавању тактичких и ватрених задатака и спремност да чувају отаџбину Србију и обезбеде мир свим грађанима Републике Србије без обзира на националну, верску и политичку припадност – нагласио је генерал Симовић.

Према његовим речима, од 2. новембра јединице се налазе на терену где су извеле одељенска, водна и четна бојева гађања, тактичка увежбавања, тренажне летове, бомбардовање и ракетирање, дестантирање и савлађивање водених препрека. Вежба је почела 8. новембра и завршава се данас.

Тактичка вежба Батаљона војне полиције специјалне намене „Кобре“

Председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, у пратњи министра одбране Александра Вулина и начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковника Милана Мојсиловића, присуствовао је јуче тактичкој вежби Батаљона војне полиције специјалне намене „Кобре“ у оквиру Здружене тактичке вежбе са бојевим гађањем „Век победника 1918-2018“.

Вежбом по теми „Извршење противтерористичких и задатака безбедносне заштите“, одржаној у касарни „Генерал Јован Мишковић“ у Београду, почела је једна од највећих војних вежби у претходних неколико година.
 
Припадници „Кобри” приказали су у неколико захтевних сегмената, одлучност, врхунску увежбаност и ангажовање у реализацији противтерористичких и задатака безбедносне заштите, уз ваздухопловну подршку. Демонстрирали су и технике борења, савлађивања водених препрека и ситуационо гађање.  
 
Пред државним и војним руководством, припадници “Кобри” су својим способностима и обученошћу приказали зашто су једна од најелитнијих јединица у Војсци Србије.  
 
Приказу су присуствовали и генерални секретар председника Републике Никола Селаковић, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и директор Безбедносно-информативне агенције Братислав Гашић.

Председник Вучић је после вежбе истакао да је приказана врхунска обученост, борбеност и енергијa, као и љубав према својој отаџбини.

- Увек морате да будете потпуно спремни, јер је веома важно да имамо једницу као што су "Кобре" која може, заједно са нашом Специјалном бригадом и са другим јединицама, да обави најсложеније задатке у најтежим условима. Надам се да то никада нећете морати да показујете и примењујете, али ми морамо да будемо спремни да своју земљу заштитимо, а да не кажем да одговоримо другим изазовима тероризма, на које такође ви морате да одговорите, нагласио је председник Вучић, додајући да спремност припадника "Кобри" мора да буде увек на највишем нивоу, на чему ће се увек радити.

Председник Вучић је нагласио да припадници Војске Србије морају „да се осећају добро и сигурно“ и да имају на располагању све што им је потребно.

- Хвала што волите нашу Србију. Вратићемо углед нашој војсци, биће вољена и поштована, рекао је председник Вучић и поручио да ће се овакве вежбе убудуће приређивати једном, или два пута годишње и да ће бити масовније.
 
По завршетку вежбе, заменик команданта “Кобри” потпуковник Горан Цолић уручио је, у име припадника Батаљона, председнику Александру Вучићу парадни бодеж и Захвалницу за допринос у изградњи и јачању оперативних способности јединице. Министрима Александру Вулину и Небојши Стефановићу и начелнику Генералштаба генерал-потпуковнику Милану Мојсиловићу уручене су Захвалнице, а директору БИА Братиславу Гашићу Плакета у знак захвалности за сарадњу.

Вежба „Век победника 1918-2018“

 
Завршница здружене, вишестепене и једностране тактичке вежбе са бојевим гађањем „Век победника 1918-2018“ одржава се данас поводом обележавања стогодишњице завршетка Првог светског рата, у част и славу српских јунака који су извојевали велике победе и слободу за своју Србију.

Вежба је заснована на одлуци председника Републике Србије и врховног команданта Војске Србије Александра Вућића, смерницама министра одбране Александра Вулина и наређењу начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковника Милана Мојсиловића. 
 
Одговоран за планирање, оргaнизовање и извођење вежбе је командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, а руководилац вежбе је бригадни генерал Владета Балтић.

У вежби учествује око 8.000 припадника Копнене војске и Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, 645 борбених система и средстава и 24 ваздухоплова. Вежба се изводи по теми „Припрема и употреба снага за реаговање Војске Србије“, истовремено на 10 локација - полигонима „Пасуљанске ливаде“, „Пештер“, „Тител“, „Међа“, „Боровац“ и „Орешац“ и у рејонима Великог Јастрепца, Зворничког језера,  Сремске Митровице и у Војној академији Београду.
 
Најзначајнији борбени системи Копнене војске који учествују на вежби су тенк М84, борбено возило пешадије М80, самоходна хаубица 122 мм „Гвоздика“, борбена оклопна возила ПОЛО М83 и БРДМ-2, топ хаубица 152 мм „Нора“ и вишецевни лансери ракета „Огањ“ и „Пламен-С“, самоходна лансирна оруђа „Стрела 10М“ и „Стрела1“, борбено полицијско возило М-83, мали „Милош“, бродови, реморкери, чамци, амфибијска возила, радар „Жирафа“, теренска возила „Хамер“, „Дефендер“, инжињеријска, теренска и друга специјална возила.
 
Из састава Ратног ваздухопловства и противваздухоплне одбране на вежби ће учествовати МИГ-29, „ОРАО Ј22“, „Галеб“, и АН-26, хеликоптери „Гама“, МИ-8 и МИ-17, систем „КУБ“ и радар АН ТПС-70.
 
Биће приказана и средства која ће ускоро бити уведена у наоружање Војске Србије,  борбено возило „Лазар-3“, систем „ПАСАРС“ и хаубица 155мм Б52 „Нора“.
 
Ту су и оптоелектронски склопови, заштитна балистичка опрема, велики број новог и савременог пешадијског и стрељачког наоружања и средства наоружања и опреме из пројекта „1500“ којима се опремају пре свих јединице за специјалну намену и задатке.
 
Министарство одбране и Војска Србије определили су се да великом војном вежбом, каква одавно није виђена у Србији, покаже својим грађанима да је Војска Србије спремна и оспособљена да брани и одбрани своју Србију и сваког нашег грађанина. Вежбу ће извести официри, подофицири и војници исте части и достојанства какви су били њихови узори из славне Српске војске.
 
Приказом достигнутог нивоа оперативних способности, Војска Србије потврђује да је снага спремна да чува мир, у региону и Европи, као што и данас чува мир у свету на бројним кризним жариштима, под окриљем Уједињених нација и Европске уније.
 
Током вишедневних припремних активности за завршницу вежбе „Век победника 1918-2018“, војници и старешине Војске Србије показали су изузетан ниво спремности и оспособљености. Али је јако приметна и њихова жеља да покажу свим грађанима Србије са колико задовољства они то раде, вешто и увежбано, јер то раде управо због безбедности свих грађана и државе Србије.
 
Војска Србије опрема се и припрема управо да би се очувао мир и стабилностна Балкану, на коме желимо напредак, бољи живот и бољу будућност за младе генерације.

Повезане вести