Почасна артиљеријска паљба, дефиле пловила Речне флотиле и налет ваздухоплова поводом Дана државности

Среда, 14.2.2024 | Култура и традиција
По наређењу врховног команданта Војске Србије и председника Републике Александра Вучића, поводом обележавања Сретења — Дана државности Србије, припадници Гарде Војске Србије извршили су данас почасну артиљеријску паљбу истовремено у Београду, Новом Саду и Нишу.

Уз звуке Репрезентативног оркестра Гарде, са Савског платоа на Калемегдану у Београду испаљено је десет плотуна из шест артиљеријских оруђа, наступ Војног оркестра „Ниш“ претходио је испаљењу десет плотуна из четири оруђа са Нишке тврђаве, а Полицијски оркестар Министарства унутрашњих послова увеличао је извођење почасне паљбе са десет плотуна из четири артиљеријска оруђа у Новом Саду.

Почасној артиљеријској паљби изведеној са Нишке тврђаве присуствовао је министар одбране Милош Вучевић и министарка здравља др Даница Грујичић. Државни секретар у Министарству одбране Миле Јелић и заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Желимир Глишовић присуствовали су извођењу почасне паљбе у Београду, док су у Новом Саду почасној артиљеријској паљби присуствовали министар унутрашњих послова Братислав Гашић и државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић.

Упоредо са извршењем почасне паљбе, уприличен је дефиле пловила Речне флотиле — у Београду, на пловидбеној рути од Савског језера до Панчевачког моста, и у Новом Саду, од Жежељевог моста до моста Слободе, а грађане су традиционалним „рубним поздравом“ поздравиле посаде командних, помоћних, вишенаменских, патролних и десантних бродова.

Поводом празника, за грађане Србије данас је изведен и летачки програм ваздухоплова Ратног ваздухопловства и ПВО Војске Србије изнад градова у Републици Србији. Прелет над Београдом, Младеновцем, Крагујевцем, Крушевцем, Нишом, Јагодином, Пожаревцем, Смедеревом, Панчевом и Новим Садом извршили су авиони миг-29 и CASA C-295, а хеликоптере Х-145 и Ми-35 су на небу изнад својих градова могли да виде становници Краљева, Чачка, Ваљева, Горњег Милановца, Крушевца и Ниша.

Србија обележава Сретење — Дан државности у знак сећања на дан када је 1804. године подигнут Први српски устанак под вођством вожда Карађорђа и дан када је 1835. године донет Сретењски устав.

Повезане вести