Врховни командант Војске Србије са руководећим и командним кадром у гарнизону Ниш

Субота, 11.12.2021 | Актуелности
Врховни командант Војске Србије и председник Републике Александар Вучић боравио је данас у касарни „Мија Станимировић“ у Нишу, где се састао са руководећим кадром Министарства одбране и командним кадром Војске Србије и присуствовао приказу рада дивизиона „нора“ Б52 М15.

Након састанака и приказа председник Вучић је истакао да због компликовања безбедносне ситуације у целом свету, као и нашем региону, Србија мора даље да развија и снажи своје војне капацитете како би Војска Србије била довољан одвраћајући фактор за сваког потенцијалног агресора на територију Србије.

— Разговарали смо данас како да попуњавамо јединице и даље побољшавамо материјални статус војника, официра и подофицира, иако је сада боља ситуација него пре, и како да у наредном периоду додатно привучемо људе да служе војску како би могли све јединице да попунимо у складу са циљевима — рекао је председник Вучић.

Врховни командант Војске Србије је изјавио да му је на састанку предочен петогодишњи план и програм опремања, наоружавања, организације и попуне људства, у периоду од 2022. до 2027. године, додајући да би требало уложити још најмање додатних 500 милиона евра годишње, иако су потребе и захтеви Војске да то буде 700 милиона евра.

— Захтеви војске су оправдани, јер они имају стратегијске одлуке шта да прате у региону и свету и морају да знају какву снагу морају да имају и да буду снажнији, и од кога и у које видове војске треба улагати — оценио је председник Вучић.

Он је рекао да ће у наредном периоду бити значајног појачања у свим видовима Војске Србије, као и да нам је потребно више војника и да ће зато бити настављено унапређење материјалног положаја официра, подофицира и војника.

— Војска, као гарант стабилности и безбедности, мора да постоји и буде заиста одвраћајући фактор за свакога ко би помислио да може да угрози Србију — поручио је председник Вучић. — Набављамо и трошимо огроман новац за нашу војску и она је данас многоструко снажнија у односу на оно када сам постао министар одбране. Срећан сам што смо донели велике промене. Да ли је идеално и добро, још је далеко од тога, закључио је и додао да нас очекују значајне набавке по питању опремања и наоружавања војске у 2022. години, а посебно у периоду од 2023. до 2025. године.

Врховни командант Војске Србије је рекао да ће бити одређених измена стратегијских докумената у смислу потреба даљег јачања наше војске и дугорочног чувања наше војне неутралности, који ће јасно омеђити потребе достизања одређеног нивоа снаге и капацитета Војске Србије.

Такође је истакао да још нема одлуке о увођењу обавезног војног рока јер има више отворених питања, иако би то свакако било спасоносно решење за Војску Србије.

— Знам да је већина становништва за ту одлуку, али има милион проблема о којима разговарамо, а тако разматрамо и значајно увећање плате за добровољно служење војног рока. Још вагамо између те две одлуке — нагласио је председник Републике и додао да наша војска свакако мора да се оснажи са још најмање 5000 војника.

— То нису једноставне ствари, војска је компликован систем, и не може да се изгради за годину или две. Ми је градимо девету годину на озбиљан начин и тек се сада виде помаци — објаснио је председник Вучић и додао да јавност не види све што има војска, јер се приказује само један део.

Врховни командант Војске Србије и председник Републике обилазак је завршио војничким ручком са припадницима Војске Србије у касарни „Мија Станимировић“, а посету гарнизону Ниш наставља сутра састанком са руководством предузећа одбрамбене индустрије Србије и обиласком јединица Војске Србије.

Повезане вести