Такмичења јединица Копнене војске у војним вештинама

Петак, 31.8.2018 | Обука

У Копненој војсци јуче су завршена такмичења у индивидуалним основним војним вештинама рода пешадије, такмичење извиђачких јединица, као и такмичење у индивидуалним специјалистичким и колективним вештинама рода артиљерија (самоходна хаубица).

Овогодишњем такмичењу у индивидуалним основним војним вештинама рода пешадије трећег нивоа домаћин је била Прва бригада копнене војске. Такмичење које се одржавало у  касарни „Бачка“ у Бачкој Тополи, отворио командант бригаде бригадни генерал Жељко Петровић, а отварању су присуствовали пуковник Драган Милић и заставник прве класе Ненад Стевић из Команде Копнене војске, председник скупштине општине Бачка Топола Саша Срдић и представник полицијске управе у Бачкој Тополи.

У тродневном надметању у екипној конкуренцији најбоља је била екипа Специјалне бригаде, док су друго и треће место освојиле екипе Прве бригаде и Речна флотила. Најбоље појединачне резултате у конкуренцији од више од 80 такмичара из 10 екипа показали су млађи водник Марко Шакић из Специјалне бригаде који је освојио прво место, као и десетар Радован Гатарић из Речне флотиле и потпоручник Драгиша Лишанин из екипе домаћина.

Такмичење је реализовано у укупно 12 дисциплина у којима су такмичари показали одличну увежбаност, брзину и издржљивост. Свакако најзахтевнија дисциплина била је извлачење рањеника у заклон помоћу шаторског крила на даљини од 30 метара где је требало показати вештину и снагу. Сви такмичари су одмерили своје вештине и у руковању личним наоружањем, а на крају и прецизност у гађању. 

Такмичење у индивидуалним специјалистичким и колективним вештинама рода артиљерија (самоходна хаубица 122мм 2С1) организовала је Друга бригада копнене војске. Такмичењу које се изводило у касарни „Јован Курсула“ и на вежбалишту „Карапанџа“ у Краљеву, присуствовали су командант Друге бригаде пуковник Жељко Кузмановић и потпуковник Горан Анђелковић из Команде Копнене војске. 

Укупно 4 најбоље послуге, по једна из сваке бригаде Копнене војске одмериле су снаге у познавању вештина овог рода у дисциплинама као што су: расклапање и склапање затварача на оруђу, формирање пуњења, мерење најмање елевације помоћу нишанских справа, увођење посаде, утовар муниције, припрема за марш, спремање оруђа за паљбу, усмеравање оруђа помоћу артиљеријске бусоле и бројне друге. 

Прво место на такмичењу освојила је послуга из Четврте бригаде, а друго и треће место екипе из Прве и Треће бригаде. На такмичењу су проглашени и најбоље нишанџије и послужиоци. Место најбољег нишанџије на такмичењу припало је десетару Саши Максимовићу из Друге бригаде, док је за најбољег послужиоца проглашен  разводник Стефан Стошић из Четврте бригаде.  

Домаћин овогодишњег такмичења извиђачких јединица Копнене војске била је Четврта бригада копнене војске. Такмичење на коме је учествовало осам екипа, по две из сваке бригаде Копнене војске, одржавало се на Власинском језеру. Такмичење су пратили пуковник Слободан Стопа командант Четврте бригаде и  пуковник Данијел Стојковић из Команде Копнене војске. Циљ такмичења је био да се провере способности извиђачких јединица и размене искуства.

Извиђачи су се такмичили у оријентирингу, кретању по непознатом терену под додатним оптерећењем, савлађивању кланаца верачким ужетом, савлађивању водених препрека десантним чамцима, гађању ножем, бацању бомбе на циљ, решавању задатака из топографије, савлађивању контаминираног земљишта, извлачењу рањеника и другим.

Својим вештинама и способношћу, прво место на победничком постољу освојила је екипа Друге бригаде, а прелазни пехар уручен је капитену победничке екипе, воднику Милану Ракочевићу. Друго место заузела је екипа извиђача из Треће бригаде копнене војске, а треће место екипа Четврте бригаде. 

Такмичења у војним вештинама Копнене војске трећег нивоа – ниво Копнене војске, настављено је након спроведених такмичења првог и другог нивоа, на којима су на нивоима батаљона и бригада одабране најбоље посаде, послуге, тимови и појединци који су представљали своје јединице у такмичењима на нивоу вида Копнене војске.

Повезане вести