Обука за извођење специјалних дејстава

Петак, 19.8.2022 | Обука
У оквиру редовног оспособљавања у летњем периоду припадници 72. бригаде за специјалне операције ове недеље су реализовали разноврсне садржаје обуке у рејонима ван мирнодопске локације базирања јединице.

Током вишедневних активности припадници батаљона за специјалне операције „Грифони“ и „Соколови“ из састава ове бригаде десантирани су хеликоптерима Ратног ваздухопловства и ПВО на више локација, на којима су по непознатом терену у складу са својом наменом решавали тактичке и ватрене задатке.
 
Припадници специјалних снага су увежбавали тактичке радње приликом извиђања непознатог и тешко проходног терена са предвиђањем борбе у сусрету, прикупљање обавештајних података, извођење препадних дејстава, диверзија и заседа, евакуацију ваздушним путем, као и савлађивање водених препрека уз употребу приручних и формацијских средстава.

Вишедневно обучавање је завршено реализацијом тактичке вежбе са бојевим гађањем, на којој је потврђен висок ниво оспособљености тимова за обављање наменских задатака снага за специјалне операције.

Велики број сложених задатака и разноликост дејстава које изводи 72. бригада за специјалне операције захтева од њених припадника високу физичку спремност, мотивацију и менталну снагу, због чега се у јединици свакодневно одвија интензивна обука ради очувања и унапређења способности за извођење специјалних операција и дејстава у свим условима.

Повезане вести