Старији водник Ристић добитник признања Најплеменитији подвиг године

Среда, 24.1.2018 | Актуелности

Старији водник Иван Ристић, припадник 11. пешадијског батаљона Прве бригаде копнене војске, добитник је престижне титуле најплеменитијег појединца у 2017. години.

У традиционалној акцији Вечерњих новости – Најплеменитији подвиг године, жири, којим је председавао академик Матија Бећковић, одлучио је да старији водник Иван Ристић, припадник 11. пешадијског батаљона Прве бригаде копнене војске, буде добитник 55. престижне титуле најплеменитијег појединца у 2017. години.

Старији водник Ристић је 5. новембра прошле године, ризикујући свој живот, спасио жену која је нападнута ножем у Панчеву.

У образложењу жирија његово дело је окарактерисано као „бакља племенитости“:

– Иван је дао најлепши пример наше, људске стране храбрости и човештва – рекао је академик Матија Бећковић, председник жирија. – Од стотина оних који су немо посматрали малтретирање жене, само Иван се одважио да скочи на насилника и спречи га у науму да је убије. Сведоци су рекли да се бацио на њега у тренутку кад је оштрицу ножа примакао женином врату.

Министар одбране Александар Вулин је у новембру 2017. године, наградио старијег водника Ристића за исказану несебичност и храброст.

Поред академика Матије Бећковића, у жирију Најплеменитијег подвига године су и академик Душан Ковачевић, глумице Тања Бошковић и Рада Ђуричин, заступник начелника ВМА пуковник професор др Мирослав Вукосављевић, хуманитарац Арно Гујон, новинар Бранко Станковић, директор Комтрејда Веселин Јевросимовић и главни и одговорни уредник Вечерњих новости Милорад Вучелић.

Признања за најплеменитији подвиг године биће уручена 13. фебрура у Скупштини града Београда.

Повезане вести