Састанак начелника Генералштаба Војске Србије с командантом Кфора

Петак, 21.10.2022 | Активности НГШ
Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић разговарао је данас у Београду с командантом Кфора генерал-мајором Анђелом Микелеом Ристучом.

На састанку је било речи о актуелној безбедносној ситуацији на Косову и Метохији и активностима које се предузимају ради очувања и унапређења мира и безбедности на простору наше јужне покрајине. 

Генерал Мојсиловић је у разговору с новоименованим командантом Кфора нагласио да је, у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација и свим потписаним споразумима, Кфор једини легитимни безбедносни актер у покрајини, и да је као такав дужан да први реагује у случају нарушавања безбедности на Косову и Метохији. Он је указао да једнострани потези привремених институција самоуправе у Приштини не доприносе смиривању ситуације на терену и изразио забринутост јер им поједине земље чији се контингенти налазе у саставу Кфорa пружају помоћ у развоју тзв. Косовских снага безбедности.

Начелник Генералштаба је овом приликом генералу Ристучи честитао постављење на дужност команданта Међународних снага на Косову и Метохији, на којој се он налази од средине овог месеца, и изразио наду да ће се професионална сарадња Војске Србије и Кфора наставити и за време његовог мандата.

Повезане вести