Почетак обуке најмлађе генерације војника на служењу војног рока

Четвртак, 7.3.2024 | Обука
Обука војника на добровољном служењу војног рока који су у редове Војске Србије ступили почетком овог месеца свечано је почела данас у центрима за основну обуку у Сомбору, Ваљеву и Лесковцу. 

Војници су у претходних неколико дана прошли период прилагођавања, задужили су наоружање и опрему, упознали се са основним правилима живота и рада у Војсци Србије и сада их очекује период интензивног обучавања.

Наредних пет недеља, они ће се оспособљавати за руковање личним наоружањем и извођење индивидуалних тактичких радњи и поступака у борби, савладаће садржаје из стројеве обуке и Правила службе, а значајно ће унапредити и своје физичке способности. 

По завршетку ове фазе обучавања, војници ће служење војног рока наставити у центрима за специјалистичку обуку, где ће се оспособљавати за војноевиденционе специјалности у оквиру својих родова и служби, а затим ће проћи тромесечну колективну обуку и бити ангажовани на реализацији свакодневних задатака у јединицама Војске Србије у које су распоређени.

За војнике који су заинтересовани за пријем у професионалну војну службу отворена је могућност да се за то пријаве још током служења војног рока, како би благовремено прошли прописану процедуру и стекли услове да одмах по завршетку војног рока стану у строј професионалних припадника Војске Србије.

Повезане вести