Завршена конференција заменика начелника генералштабова

Четвртак, 12.6.2014 | Међународна сарадња

На Конференцији заменика начелника генералштабова у оквиру Процеса сарадње министара одбране Југоисточне Европе, одржаној јуче у хотелу Метропол у Београду, закључено је да треба јачати способности Бригаде Југоисточне Европе (SEEBRIG) за хуманитарне асистенције. Домаћин скупа био је заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Јовица Драганић.

На Конференцији заменика начелника генералштабова у оквиру Процеса сарадње министара одбране Југоисточне Европе, одржаној јуче у хотелу Метропол у Београду, закључено је да треба јачати способности Бригаде Југоисточне Европе (SEEBRIG) за хуманитарне асистенције.

Домаћин скупа био је заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Јовица Драганић, а у раду су учествовале делегације 14 земаља-чланица иницијативе SEDM (Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Грчка, Италија, Македонија, Румунија, Турска, Сједињене Америчке Државе, Словенија, Србија, Украјина, Хрватска и Црна Гора), делегација Грузије као земље посматрача и делегације међународних организација.

– Сви смо свесни великог значаја сарадње у области одбране и безбедности између земаља региона Југоисточне Европе. Сарадња у овој области је кључ који отвара врата сарадње у многим другим областима, јер само ако имамо поверења једни у друге и ако се обезбеди стабилност, разумевање и дијалог у региону, грађани наших земаља могу да рачунају на бољу будућност – истакао је генерал Драганић у свом завршном обраћању.

Заменици начелника генералштабова земаља ЈИЕ захвалили су генералу Драганићу на срдачној добродошлици и одлично организованој конференцији.

На маргинама састанка, генерал Драганић разговарао је са заменицима начелника генералштабова Румуније и Бугарске о безбедносној ситуацији у региону и унапређењу билатералне сарадње у области одбране.

Током разговора са румунским колегом генерал-мајором Думитруом Скарлатом и бугарским контраадмиралом Георгијем Ангеловим Георгијевим, постигнута је сагласност да се задржи постојећи ниво сарадње и повећа број активности, пре свега у области заједничких вежби и обуке.

Повезане вести