Успешно завршена здружена тактичка вежба „Вихор 2024“

Петак, 19.4.2024 | Обука

Председник Вучић: Задовољан сам укупном спремношћу наше војске


Дан високих званица на здруженој тактичкој вежби с бојевим гађањем „Вихор 2024“, којем су присуствовали врховни командант Војске Србије и председник Републике Александар Вучић, министар одбране Милош Вучевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, одржан је данас на привременом полигону „Пештер“.

Данашњим вежбовним активностима су присуствовали и српски члан Председништва Босне и Херцеговине Жељка Цвијановић, председник Републике Српске Милорад Додик, председник Владе Републике Српске Радован Вишковић, председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, председник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић, министри у Влади Србије, командант Кфора генерал-мајор Озкан Улуташ и страни војни представници акредитовани у Србији.

Врховни командант је честитао министру одбране, начелнику Генералштаба и свим припадницима Војске Србије на успешно изведеној вежби и додао да би тако, како је данас приказано, требало да изгледа наша војска у будућности.

— Морамо да се ослободимо принципа четири бригаде и ово је начин како наша војска треба да изгледа у будућности. Данас сте први пут могли да видите како ћемо да реорганизујемо нашу војску. Данас је приказано и много нове технике, чак и тенкови из резерве изгледају онако како треба да нам изгледају тенкови. Такође, видели сте више типова дронова, и извиђачке, у много већем броју него раније, дронове „камиказе“ „комарце“ и „осице“ који су радили у паровима и истакао бих да улазимо у снажнију производњу тог типа дронова. Задовољан сам што су дронови из приватних компанија добар посао обавили носећи 12 мина од 60 мм — сви су погодили у мету. Честитам и њима и то нам говори да смо на добром путу да створимо индустрију дронова, беспилотних летелица која ће моћи да подмири потребе Војске Србије — рекао је председник Вучић.

Према његовим речима, данас су приказани и сви типови ваздухоплова у њиховим налетима и бојевом гађању те поручио да је задовољан укупном спремношћу наше војске.

— Морамо још много да радимо, још много ствари да поправљамо, купујемо, правимо, да се додатно ослањамо на нашу наменску индустрију. Ово што сте данас видели је у односу на оно што смо имали пре десет година скоро све ново, скоро ништа од овога нисмо имали. И то показује колико је Србија напредовала, колико је успешнија и колико је улагала у своју војску, слободу и независност — рекао је председник Србије и још једном честитао Војсци Србије на успешно изведеној вежби.

Вежба „Вихор 2024“ изведена је с циљем даљег унапређења обучености и оспособљености команди и јединица Војске Србије за решавање тактичких и ватрених задатака током припреме и извођења борбене операције. Учествовале су копнена и ваздухопловна компонента наше војске и специјалне снаге, а према бројности и разноврсности ангажованих борбених ефектива вежба „Вихор 2024“ једна је од највећих које је Војска Србије извела.

Вежба је била прилика, између осталог, да се прикаже рад модернизованих средстава и средстава у развоју, међу којима су и извиђачка беспилотна летелица „пегаз“, дрон малог домета „врабац“, наоружана беспилотна летелица кратког долета „сенка”, килер дрон „осица”, наоружани дрон „обад“, као и наоружани мини квадрикоптер „комарац“.

Међу средствима која су учествовала на вежби су тенкови М-84 и Т-72М, борбена оклопна возила БОВ ОТ, „милош“, „лазар 3”, МРАП, БРДМ-2МС, самоходна хаубица 122 мм 2С1 „гвоздика” – усавршена, самоходна хаубица 155 мм „нора-Б52”, модернизовани и дигитализовани вишецевни лансери ракета „огањ“ и возила „хамви“.

На вежби су били ангажовани и авиони „МиГ-29“, модернизовани „орао“, хеликоптери „Ми-35М“, „Ми-17“, „Х-145М“, „гама” и транспортни авион Ан-26.

Такође, учествовали су и даљински пилотирани ваздухоплов ЦХ-95, противваздухопловни системи „ФК-3“, „пасарс“ и „панцир”, као и системи за детекцију и ометање беспилотних ваздухоплова „репелент”.

Здружене тактичке вежбе, у којима учествују јединице различитих видова, а по потреби и остале снаге система одбране, незамењив су облик обуке у Војсци Србије и њиховом реализацијом постиже се висока оспособљеност команди и јединица за извршавање задатака у садејству, што је од кључног значаја за укупну борбену готовост Војске Србије.

Повезане вести