Обележавање војних празника

Петак, 17.11.2023 | Култура и традиција
Поводом обележавања Дана Банатске бригаде и Дана Центра за мировне операције Оперативне управе (Ј-3) Генералштаба Војске Србије, данас су у касарнама у Зрењанину и Београду одржане војне свечаности.

Припадници Банатске бригаде су свој дан обележили свечаним скупом у касарни „Народни херој Светозар Марковић Тоза“ у Зрењанину у спомен на 17. новембар 1918. године, када је победничка српска војска ушла у тадашњи Велики Бечкерек. 

У оквиру свечаности, уручене су награде најбољим појединцима, истакнута кључна достигнућа у изградњи способности бригаде и уприличен тактичко-технички збор наоружања и војне опреме.

У касарни „Бањица“ у Београду, Дан јединице обележили су припадници Центра за мировне операције у спомен на  17. новембар 1956. године, када је претходница Одреда Југословенске народне армије упућена у састав Снага за хитно реаговање Уједињених нација на Синају. 

На свечаном скупу одржаном тим поводом сумирани су резултати рада Центра у години за нама, уручена су признања истакнутим појединцима и премијерно је приказан промотивни спот „Учешће у мировним мисијама“. 

Овом приликом, супрузи потпуковника Дејан Станојевића, који je 29. марта 2022. године погинуо у мировној операцији Уједињених нација у Демократској Републици Конгу, уручена је медаља „Даг Хамарскјолд“, којом је овај часни официр Војске Србије постхумно одликован од стране Организације Уједињених нација. Реч је о одликовању, којим се одаје почаст припадницима међународних снага Уједињених нација страдалим приликом извршавања задатака на изградњи и очувању мира у свету.

Повезане вести