Обележавање Међународног дана мировних снага Уједињених нација

Среда, 24.5.2023 | Култура и традиција
У Дому Гарде Војске Србије у Београду данас је одржана војна свечаност поводом Међународног дана мировних снага Уједињених нација, који се обележава у спомен на 29. мај 1948. године када је успостављена прва мировна мисија Уједињених нација.

Овај празник се обележава како у седишту Уједињених нација у Њујорку, тако и свим државама чланицама, а посвећен је учесницима мировних мисија, посебно онима који су живот изгубили у служби очувања мира у свету.

Свечаности у Дому Гарде присуствовали су начелник Оперативне управе (Ј-3) Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Желимир Глишовић, припадници Центра за мировне операције, ветерани и бројни гости.

Уз одавање признања и захвалности свим учесницима мировних мисија под мандатом Уједињених нација који су у протеклих 75 година ризиковали своје животе како би одржали мир у земљама широм света, генерал Глишовић је истакао професионално ангажовање, стручност и оспособљеност припадника Војске Србије у реализацији свих додељених задатака у мировним операцијама.

У мировним операцијама Уједињених нација тренутно је ангажовано 269 припадника Војске Србије који савесно и одговорно извршавају додељене задатке, дајући свој допринос изградњи и очувању мира у свету и достојно представљајући своју државу и војску у међународном окружењу.

Повезане вести